Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler mötesplatser lösningen på problemen på Nya Bruket

Fler mötesplatser för hyresgästerna och mer vuxennärvaro på kvällarna. Det var två av de lösningar som diskuterades vid ett möte om oron och problemen på Nya Bruket.

Annons

27 personer från polis, skola, föreningsliv, bostadsföretag och olika kommunala organ kom till mötet som Sandvikens tre kommunalråd kallat till. Detta efter höstens oroligheter i bostadsområdet mitt i stan med drygt 700 lägenheter och 2 000 hyresgäster.

– Att så många kom med kort varsel är ett tydligt tecken på att det finns en väldigt stor vilja från alla goda krafter att vara med och bidra, säger kommunalrådet Monica Jacobsson (S).

En närmast samstämmig bild som gavs i diskussionerna var dock att det svårt att sätta fingret på vad som egentligen är det stora bekymret i bostadsområdet. Statistiken över antalet brott och störningsärenden ger inga belägg för att det just nu är större problem på Nya Bruket än någon annanstans i Sandviken. Men oron finns där och många hyresgäster har gett uttryck för att de är rädda för att gå ut på kvällarna,

– När det finns ett ökat utanförskap i samhället är det klart att det också märks i ett så här stort bostadsområde, säger Monica Jacobsson.

Deltagarna vid mötet ska nu träffas ytterligare en gång och diskutera hur man bäst kan utnyttja de gemensamma resurserna. Därefter ska hyresgästerna själva involveras när arbetet börja anta mer konkreta former.

– Vi har en gemensam bild och en gemensam vilja. Nu ska vi ta ett samlat grepp och försöka skapa fler mötesplatser så att folk börjar prata med varandra och, förhoppningsvis, kan känna sig stolta över att bo på Nya Bruket.

Mer läsning

Annons