Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flydde talibanernas kulor – nu öppnar han indisk restaurang i Sandviken

/

"Maharane".
Så heter den nya indiska restaurangen som öppnar i Sandviken om några veckor.
Bakom satsningen står en man som tagit sig från talibanernas kulor till tryggheten i Gävle.

Annons

I mitten av mars öppnar Javed Khan portarna till restaurangen, som flyttar in i La Balsas lokaler, på Odengatan.

Hemma hos familjen Khan är det liv och rörelse. Tillsammans med sin fru bor Javed med fyra barn i en lägenhet i Gävle.

– Tanken är att restaurangen ska ha billig mat. Jag har själv jobbat på indisk restaurang och vet vad som krävs, säger han.

Det intressanta med Javed är dock inte nödvändigtvis det faktum att han öppnar Sandvikens, just nu, enda indiska restaurang – utan snarare den fascinerande vägen fram.

Han är visserligen född i Afghanistan men när Ryssland invaderade landet på 80-talet, vilket resulterade i att hans far och två bröder dog, flyttade Javed tillsammans med sin mamma och syster till Pakistan.

Som barn sålde han mat och tilltugg på en indisk filmhall i Peshawar, där människor betalade för att se på indisk tv.

Hans känsla för handel gjorde att han klättrade högre och högre, tills han ägde flera butiker och restauranger.

– Jag hade det jättebra, inte minst ekonomiskt. Sedan bestämde polisen att jag inte längre skulle få driva butiker och restauranger eftersom jag var Afghansk flykting. Till slut var jag tvungen att lämna landet, säger han, samtidigt som hans tvåårige son Jonas kommer och kräver lite uppmärksamhet.

Javed återvände därför till Afghanistan och fick börja om på nytt.

– Då hade USA invaderat landet och eftersom jag var bra på engelska fick jag jobba för den amerikanska administrationen som tolk och på kontor. Jag hjälpte även underrättelsetjänsten när de behövde veta var talibanerna befann sig, säger han.

Att jobba för amerikanerna och mot talibanerna, innebar dock vissa risker. Det dröjde inte länge tills de talibaner som fanns kvar fick veta att han jobbade för amerikanerna.

– Vissa som jobbade för mig var talibaner själva och de tipsade för de andra om mig och var jag befann mig. Flera gånger försökte de skjuta mig till döds och de halshögg vissa av mina vänner, säger han.

Enda valet för Javed var att fly och hamnade, via ett par år i Norge, till slut i Sverige och Gävle, där han bott i ungefär ett halvår.

– Jag är så tacksam för att Sverige tog emot mig och för att det kommer jag aldrig att glömma, säger han.

Hans ögon fylls av tårar.

Vägen från gatuförsäljning i Peshawar i Pakistan till restaurangöppning på Odengatan i Sandviken har varit lång och krokig. Javed menar dock att mål är bland de viktigaste i livet.

– Utan mål går det inte. Jag har alltid haft mina mål klara för mig och kämpat för att uppnå dem. Nu är det Sandviken som gäller och jag vet att det kommer bli jättebra, säger han.

LÄS OCKSÅ: Indisk restaurang öppnar i Sandviken – La Balsa flyttar till Gävle

Mer läsning

Annons