Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fokus måste alltid ligga på jobben”

/

Lågkonjunktur – och en skenande arbetslöshet. Den verkligheten beskriver Raimo Pärssinen och Åsa Lindestam, två av länets fem socialdemokratiska riksdagsledamöter. I går presenterade de sin lösning på problemen i Gävleborg: satsningar på både industri, utveckling och utbildning.

Annons

I en ny rapport redovisar Socialdemokraterna i Gävleborg arbetslöshetssiffrorna för september i år, jämfört med samma tid förra året. Raimo Pärssinen konstaterar att det inte är någon munter läsning – arbetslösheten har stigit rejält i alla länets kommuner.

– Och ungdomsarbetslösheten bara rasar iväg, där ligger vi långt över landet också. Vi tycker att det går att göra saker politiskt för att undvika de värsta drabbningarna, men det har regeringen inte gjort, säger han.

Vill satsa på vägar

I samma rapport lyfter de socialdemokratiska riksdagsledamöterna fram sina egna förslag till hur situationen skulle kunna förändras. Det handlar om sex olika riksdagsmotioner som de lagt fram, i första hand för att förbättra läget här i länet.

I många av kommunerna är de största arbetsplatserna stora industrier och flera av motionerna handlar om att på olika vis underlätta för dem. Det handlar till exempel om satsningar på transportvägar till och från industrierna – men också om större insatser som ett nytt branschprogram för träförädlingen.

– Vi vill också utöka ROT-avdraget så att det också gäller för hyresrätter och allmännyttan, samt för skolor.

Hoppas på vindkraft

De lyfter också fram vindkraften som ett område som skulle kunna ge sysselsättning i länet. Gävleborg är ett av de län i landet som har flest områden som klassats som riksintressanta för vindkraften och det tycker Socialdemokraterna att länet bör ta vara på.

– Det finns i dag 987 ansökningar om att anlägga vindkraftverk i länet. Vi behöver samling kring det och se till att vi får en ordentlig satsning på vindkraft. Samverkan är jätteviktigt, annars kommer det folk från andra håll, gör allt och försvinner igen. Kompetensen och kunskapen måste finnas här, det måste komma regionen till del, säger Pärssinen.

En av deras motioner handlar därför om mera stöd till vindkraften.

– Om man skulle kunna få hela systemet, från skolan upp till näringslivet, att inrikta sig på vindkraften skulle det kunna bli fantastiskt. Vi skulle kunna bli ledande i landet, säger Åsa Lindestam.

Mer läsning

Annons