Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus kan bli officiellt kulturhus

/
  • KULTURHUS? Folkets hus med bibliotek, konsthall, teater och möteslokal kan komma att bli Sandvikens officiella kulturhus om planerna på att bygga om Hammargymnasiet faller av ekonomiska skäl.

Folkets hus kan också bli Sandvikens officiella kulturhus med bland annat ny kulturskola medan Hammargymnasiet säljs eller rivs.

Det är en lågprisvariant som nu utreds inom kommunen.

– Ekonomiskt och funktionellt är det just nu det alternativet som ligger närmast till att kunna förvekligas, säger kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson (C).

Annons

Sandvikens kommun har länge utrett bygge av nya lokaler åt kulturskolan och vuxenutbildningen i Hammargymnasiet i något som tillsammans med Folkets hus i samma kvarter skulle kunna bli ett stort kulturhus.

Men som tilläggsuppdrag har de anlitade konsulterna från White Arkitekter AB fått uppgiften att titta på om det är möjligt att genom omflyttningar inrymma kulturskola och alla andra viktiga kulturhusfunktioner enbart i Folkes hus.

– Folkets hus är en komplett byggnad som redan står där. Det andra alternativet är att bygga nytt och då vet vi att kostnaderna snabbt drar iväg. Men vi måste ha ett mer utförligt underlag att ta ställning till, säger Mikael Reijer, kommunens tekniska chef.

Folkets hus-föreningen, där Sandvikens kommun tillsammans med IF Metall är största andelsägare, har behandlat frågan på ett styrelsemöte.

– Vi är beredda att titta vidare på det här. Förutsättningen är att det inte får störa pågående verksamhet för mycket och att vi hittar en lösning där alla parter blir vinnare, säger Folkets hus-chefen Håkan Bengtsson.

– Jag vill påstå att vi redan är ett kulturhus. Men med det här alternativet skulle det bli mer etablerat.

Carl-Ewert Ohlsson, tekniska utskottets ordförande, avvaktar den fortsatta utredningen för att få mer detaljer om hyresgäster som måste flyttas och lokaler som måste byggas om.

– Men det här känns som det mest realistiska spåret just nu. Folkets hus har ju också alltid önskat vara navet i Sandvikens kulturliv, säger han.

Gymnasieskolan har redan flyttat ut ur Hammargymnasiet och det verkar inte längre vara aktuellt att placera vuxenutbildningen CVL i de tomma lokalerna. Blir det ingen ombyggnad till kulturhus med kulturskola är alternativen att sälja eller riva hela eller delar av skolfastigheten.

– Det är ju en stor fastighet som det säkert finns intressenter till. Men i dagsläget har vi ingen köpare, säger Mikael Reijer.

Mer läsning

Annons