Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets Hus och kommunen ska äga kulturhus ihop

Sandvikens kommun och Folkets Hus bildar ett gemensamt fastighetsbolag som bygger kulturhus i kvarteret Ritaren.

Det är nu huvudalternativet inför den storinvestering som kommunfullmäktige ska ta ställning till i kväll.

– Jag vill inte gå händelserna i förväg. Men det är väl inte otroligt att det blir så, säger kommunalrådet Monica Jacobsson (S).

Annons

Den politiska majoriteten S och C väntas i kväll driva igenom ett förslag som innebär att det 2010 blir byggstart för ett kulturhus med bland annat nya lokaler för kulturskolan.

Presenterat förslaget

Så sent som i fredags fick de närmast berörda information av den anlitade arkitekten om hur alternativet med ombyggnad av Folkets Hus skulle kunna se ut.

– En mycket tilltalande helhetslösning som känns hållbar över en längre tid, säger Monica Jacobsson.

Förslaget innebär att det blir en genomgripande förändring av hela kvarteret Ritaren med Folkets Hus och Hammargymnasiet.

Folkets Hus förses med en ny och mer centralt placerad huvudentré. Biblioteket samlas till största delen på ett plan med utökade ytor på bottenvåningen och minskade ytor en våning upp. Konsthallen flyttas till den västra delen av fastigheten. Kulturskola blir det i nuvarande LOK-centret och delar av nuvarande bibliotekets andra våning.

Kontor i Hammargymnasiet

Konferensverksamheten koncentreras i första hand till den delen av fastigheten som ligger närmast restaurang Bolaget. Nya kontorslokaler byggs i Hammargymnasiets huskropp närmast Köpmangatan. Resten av den före detta gymnasieskolan rivs enligt arkitektförslaget.

– Blir det här verklighet får vi ett kulturhus i centrum värt namnet, säger Monica Jacobsson.

I arkitektens egen vision för kvarteret ingår också park och hyreshus mot Barrsätragatan samt hotell i ”Rosa huset” mot Smedsgatan.

Tar ställning i kväll

65 miljoner kronor är den totala investering som kommunfullmäktige ska ta ställning till i kväll.

Men det är bara en siffra som bygger på en teoretisk beräkning av antalet kvadratmetrar som verksamheterna har behov av. Om ett par veckor levereras ett preliminärt kostnadsförslag.

Eftersom Sandvikens kommun har som princip att inte investera i andras fastigheter är ett alternativ att Folkets Hus-föreningen investerar och kommunen betalar enligt ett långt hyresavtal. Men en troligare lösning, som diskussionerna nu går, är att parterna bildar ett gemensamt fastighetsbolag inför kulturhusbygget.

Mer läsning

Annons