Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För jakt

/
  • Jägare. Kalle Johansson från Jägarförbundet är för licensjakt på varg och under lördagen ger han sig ut i skogarna för att få chansen att skjuta en. Men han anser att jägarna borde ha fått skjuta fler vargar i år.

Kalle Johansson, jaktvårdskonsulent och viltvårdsansvarig i svenska Jägarförbundet, samverkansområde Mitt:

Annons

Är det rätt eller fel att jaga varg?

– Rätt. De som bor på landsbygden måste ha rätt att få påverka sin situation. Om de inte kan hålla landskapen öppna på grund av vargen så tar man bort den biologiska mångfalden.

Är vargen ett hot?

– Mot landsbygden ja. Men kan inte ha fäbodbruk och folk vill inte flytta dit det finns varg. Vargen är det mest utbredda rovdjuret vi har i hela världen.

Ska nya vargar planteras in för att minska inaveln?

– Ja, det är viktigt att vi har en frisk vargstam.

Varför är vargfrågan så laddad?

– Om jag det visste. Jag tror att det beror på att de som bor så långt i från vargen, balkong-biologerna, har svårt att förstå att vargen kan vara ett problemdjur. Det här har blivit en stad och land fråga.

Hur stor ska vargstammen vara?

– Lagom. Klart vi ska ha en frisk vargstam, men i dag finns de bara på 20 procent av Sveriges yta. Vargarna ska inte vara så koncentrerade till få län utan att man kan leva med dem på ett så smidigt sätt som möjligt. Stammen i dag skulle behöva minska till en till två föryngringar per län.

Att skjuta tre vargar, är det för många eller för får?

– Det är för få. I hela Sverige skulle 50 till 70 vargar behöva tas bort. Vi behöver ha en ökning av antalet vargar vi får skjuta, inte en minskning som det blev till årets jakt.

Mer läsning

Annons