Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar kritiserade att barnen tvingades sälja så mycket – nu är kraven halverade

/
  • Ordföranden David De la Rosa säger att A-laget kostar mer att driva än ungdomslagen men att spelarna också har krav på sig att dra in mer pengar. Spelarna är funktionärer på en rad evenemang.
  • David De la Rosa, ordförande i SAIK innebandy. betonar att kraven på försäljning ligger på lagen, inte den enskilda spelaren.

För några år sedan stormade det rejält kring SAIK innebandy. Föräldrar var irriterade på att spelaravgifterna för barnen höjdes. Dessutom skulle barnen sälja produkter för 1 000 kronor per säsong som gick till klubbkassan. Nu har kraven halverats till 500 kronor per barn.

Annons

Men det betyder inte att var och en måste sälja exakt för den summan. I stället ska laget dra in pengarna ihop.

– Vi har valt att göra det som en laginsats, inte per individ. Från styrelsens håll betonar vi det så mycket vi kan. Vi förstår att man har olika förutsättningar att sälja och då är det bättre att man gör det som lag och inte individ, säger ordförande David De la Rosa

– Dessutom kan varje lag sälja fler produkter där intäkterna går till det egna laget.

Vad säljer lagen?

– Vi har släppt det fritt så att det är upp till varje lag att välja. Det kan vara Newbody, chokladbollar eller liknande. Det finns en uppsjö att välja på.

LÄS OCKSÅ: Chockhöjd spelavgift

Om man räknar med 20 spelare per lag drar varje lag in 10 000 kronor om året till klubbens allmänna ekonomi.

– Då måste man komma ihåg att representationslagen – det vill säga A-lagen och juniorlaget – får göra andra insatser. De brukar få jobba in pengar på olika evenemang. De går inte fria utan har ett annat upplägg. De kostar mer och behöver dra in mer pengar, säger David De la Rosa.

Exempel på evenemang där spelarna är med som funktionärer är artistuppträdanden i Furuviksparken under hela sommaren, luciacupen på Jernvallen, julgalan i Göransson arena och fyranationersturneringen i innebandy i Sandviken. Enligt De la Rosa så drar evenemangen in minst 40 000-50 000 kronor om året till föreningen.

Varför ändrade ni kraven på försäljning?

– Vi fick mycket åsikter från föräldrar om att det var betungande att ha en försäljning på hösten och en på våren. Det har vi respekt för då barn i dag håller på med flera idrotter eller man har flera barn i familjen som håller på med en idrott. Så det blev en hård press på föräldrarna, säger David De la Rosa.

– Vi vred och vände på det hela och någonting måste vi göra, precis som alla andra föreningar. Då kom vi fram till att vi går ned till en försäljning.

MER LÄSNING: SAIK Innebandy: "Därför höjer vi ungdomsavgifterna"

När den nya styrelsen trädde in för tre år sedan var ekonomin dålig. Styrelsen höjde medlemsavgiften som legat still i många år och differentierade deltagaravgiften efter åldrar.

Nu är medlemsavgiften 300 kronor per år. Exempelvis är träningsavgiften för barn i innebandyskolan 200 kronor per år, avgiften för 14-åringen 1 400 kronor och A-lagsspelaren 1 900 kronor.

– Trots det utsatta läget gick vi ned från två försäljningar till en. Det tycker jag var en styrka även om alla kanske inte tycker det. En del tycker kanske att vi ska göra ännu mindre. men så här ser idrotts-Sverige ut i stort.

David De la Rosa påpekar att en del föräldrar med glädje betalar mycket för en viss idrott, medan de tycker att andra idrotter ska vara billiga.

LÄS OCKSÅ: SAIK:s ordförande: "Vi är inte nära konkurs"

– De ser inte helheten. I vårt fall har vi ett kansli där det jobbar två personer som gör ett väldigt bra jobb. Det måste vi ha då en förening i den här storleken inte går att driva helt ideell.

– Det är tufft ändå för styrelsen som är helt ideell att räcka till. Tar vi bort kansliet är vi chanslösa, då kan vi lägga ned.

Ni fick ju en del kritik när det var två försäljningar, vilka reaktioner har ni fått från föräldrar efter förändringen?

– Väldigt få men vi upplever det som om förändringen tagits emot väl. De får gärna kontakta oss i styrelsen för att föra en dialog. Det är lite tråkigt är att många har uppfattningen att pengarna går till herr A-laget. Gång på gång har vi försökt förklara att så inte är fallet och att de också måste dra in pengar.

– Men varje lag kostar olika mycket och vi har inte brutit ned det på varje krona. Vi i styrelsen har sagt att vi försöker vara solidariska över hela spannet. Alla behövs, allt från förebilder i våra A-lag ned till innebandyskolan.

Har du som läser detta åsikter om försäljning i föreningar? Hör gärna av dig till oss på tips@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons