Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarna misstänktes tidigt

/
  • Den ena av de båda spädbarnstvillingar som misstänks ha utsatts för våld tvingades uppsöka vård med allvarliga skador.

Brutet lårben och blödningar i huvudet – den ena av de skadade spädbarnstvillingarna tros ha utsatts för ett mycket brutalt våld.
Redan i mitten av januari fattades misstankar mot föräldrarna.

Annons

Fallet med de skadade spädbarnstvillingarna omgärdas av sträng sekretess – men Arbetarbladet kan nu avslöja att misstankarna mot föräldrarna uppstod redan en månad innan de greps.

Det var barnkliniken vid Gävle sjukhus som i mitten av januari i år först upptäckte att den ena av tvillingarna hade drabbats av en lårbensfraktur.

Benbrottet ansågs svårbedömt och det fanns misstankar om att det orsakats av yttre våld.

En anmälan gjordes till socialtjänsten som därefter inledde en utredningsinsats hos familjen, som är hemmahörande i Gästrikland.

Tre veckors utredning kom fram till att det inte fanns någon brist i föräldrarnas förmåga att ta hand om sina små barn.

Men när samma barn snart därefter, i mitten av februari, på nytt tvingades uppsöka sjukvård blossade misstankarna upp igen.

Även den här gången var det läkare vid Gävle sjukhus som fattade misstankar om att barnet misshandlats av sina föräldrar. Skadorna var allvarliga med blödningar i huvudet och blåmärke i pannan.

En polisanmälan gjordes och de båda tvillingarna omhändertogs snart därefter av de sociala myndigheterna i den berörda kommunen.

Föräldrarna anhölls och häktades 22 februari misstänka för synnerligen grov misshandel.

Sedan dess har mamman försatts på fri fot, men misstankarna mot de båda föräldrarna kvarstår.

Varken åklagare Carl-Johan Granlund eller pappans advokat Lars Häggström vill kommentera fallet.

– Jag har inga kommentarer, det är så känsligt det här, säger Lars Häggström.

Föräldrarna nekade under häktningsförhandlingarna till brott. Enligt mamman har hon inte brukat våld mot sina barn och har inte heller sett pappan göra det. Hon menar att det är svårbedömda skador som kan ha uppstått på annat sätt och vill att omhändertaget av barnen dras tillbaka.

Pappan ska ha sagt att han inte kan förklara händelsen han är misstänkt för samt att han är ångerfull inför det inträffade.

Senast 19 mars ska åklagaren ha väckt åtal. Om misstankarna kvarstår och utredningen inte är klar talar mycket för att han kommer begära förlängd åtalstid och sannolikt även omhäktning av pappan.

LÄS OCKSÅ:

Åtalet dröjer mot tvillingarnas föräldrar.

Föräldrarna fortsatt misstänkta.

Föräldrar häktade för misshandel.

Mer läsning

Annons