Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsköp på väg att stoppas

/

Sandviken Energis planerade köp av konsultföretaget Mekkab får tummen ned av kommunkoncernens moderbolag SSAB.

Oppositionen fick i går stöd av Centern för nej-linjen och kunde därmed rösta ned Socialdemokraterna.

– Ett kommunägt bolag ska inte agera på en konkurrensutsatt marknad, säger Olov Göransson (FP).

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går ligger Sandviken Energi i förhandlingar med ägaren till Mekkab om köp av energisparföretaget som är specialiserat på inomhusklimat.

Från energibolagets sida vill man med affären gå från att bara leverera el till att också sälja tjänster som gör att kunderna kan minska sin energiförbrukning.

Överraskande nej

I Sandviken Energis egen styrelse var alla överens om att affären ska genomföras till rätt villkor. Men när moderbolaget Sandvikens Stadshus AB i går fick frågan om affären är okej blev det ett överraskande nej. S blev nedröstade av oppositionspartierna och egna samarbetspartnern C.

– Underlaget var alldeles för dåligt. Det fanns inga siffror presenterade. Dessutom finns det fullt med privata konsulter som ägnar sig åt den här typen av frågor, säger Olov Göransson.

Inget för kommunala bolag

Han tycker inte att ett kommunägt bolag ska gå ut och sälja energispartjänster till kunderna.

– Kommunen och de kommunala bolagen ska inte agera på en konkurrensutsatt marknad. Tala gärna om för kunder med hög förbrukning hur de ligger och tipsa om vilken rådgivning det finns att få. Men låt privata företag utföra tjänsterna.

Kommunalrådet Peter Kärnström (S), SSAB:s styrelseordförande, reserverade sig mot beslutet tillsammans med sina partikamrater.

– Energibolagen lyder under en särskild lagstiftning och kan mycket väl ägna sig åt försäljning av den här typen av tjänster, säger han.

Skyldighet att hjälpa

Enligt Peter Kärnström är det till och med elleverantörernas skyldighet att även hjälpa kunderna att hålla nere energiförbrukningen.

– Det här är egentligen en mycket större fråga än ett köp av ett konsultföretag. Det handlar om att ta ett viktigt miljöansvar genom att bidra till minskade koldioxidutsläpp.

Kan bli svårt att fullfölja

Går Centern på oppositionens linje även när fullmäktige får

frågan om företagsköpet blir

det svårt för Sandviken Energi att fullfölja affären.

– Om jag satt i deras styrelse skulle jag nog inte gå vidare om både SSAB och fullmäktige sade nej, säger Peter Kärnström.

Mer läsning

Annons