Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorad rättstvist kostade halv miljon

Drygt en halv miljon får Tidaholms kommun betala i rättegångskostnader efter att ha förlorat den uppmärksammade rättvisten mot Sandviken. Gävle tingsrätt har nu slutgiltigt konstaterat att stämningen ogillas.

Annons

Upp till 15 miljoner kronor i sociala kostnader stod på spel när Tidaholm gick till domstol och begärde att Sandviken skulle ta fullt ekonomiskt ansvar för en familj med stora problem som flyttat från kommunen och sedan hamnat i Tidaholm,

Eftersom det var första gången en svensk kommun ställt sådana krav på en annan kommun för en familj som bytt bostadsort blev fallet mycket uppmärksammat.

Men redan i en så kallad mellandom för ett och ett halvt år sedan bedömde Gävle tingsrätt att det överhuvud taget inte fanns rättslig grund för att föra processen. Hovrätten gick sedan på samma linje medan Högsta domstolen valde att inte meddela prövningstillstånd.

Tingsrätten har nu fått tillbaka fallet för att göra en formell avslutning med en dom som innebär att Tidaholm får stå för familjens vårdkostnader.

Sandvikens kommun och dess försäkringsbolag får rättegångskostnader på 515 310 kronor godkända av tingsrätten. Det blir nu Tidaholms kommun som får stå för den utgiften.

Mer läsning

Annons