Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förra årets områden får myggbekämpas igen

Oavsett hur det går med finansieringen så ger nu Kemikalieinspektionen grönt ljus för myggbekämpning i sommar i samma områden kring Nedre Dalälven som förra året.

Annons

För utökningar och nytillkomna platser dröjer dock beskedet ett tag till.

Det är Kemikalieinspektionen som beviljar dispens från förbudet att använda det biologiska bekämpningsmedlet BTI i de skyddade områdena kring Nedre Dalälven. Eftersom det snart börjar bli dags för den första bekämpningen om inte myggen ska hinna bli för många har myndigheten fattat ett delbeslut.

Beslutet innebär att samma områden som bekämpades förra året godkänns även den här sommaren. Det handlar bland annat om platser kring Österfärnebo, Gysinge och Bärrek samt vid Hedesundafjärden, Östa och Jädersholmar.

När det gäller utökningar och nytillkomna områden, exempelvis mer av Färnebofjärdens nationalpark samt naturreservaten i Gysinge och Hedesundafjärden, dröjer beskedet dock ett tag till.

– Det som gör det komplicerat är att det är flera områden med olika typer av skydd, förklarar Fredrik Hårdeman på Kemikalieinspektionen.

Myndigheten inväntar även ett remissvar från länsstyrelsen i Gävleborg innan beslut kan fattas. Men Fredrik Hårdeman tror att allt kan bli klart inom de närmaste veckorna.

Kemikalieinspektionens beslut kan överklagas till Miljödomstolen.

Mer läsning

Annons