Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försiktig optimism inför framtiden i Sandvikens kommun

Ett tillfälligt stopp för befolkningsökningen och fortsatt hög ungdomsarbetslöshet. Men annars anledning till försiktig optimism. Så ser Sandvikens kommunledning på den närmaste framtiden.

Annons

GPF, gemensamma planeringsförutsättningar, är det strategiskt viktiga dokumentet som ligger till grund för all kommunal planering. Det är där kommunledningen tar ställning till om det ska gasas eller bromsas inför kommande budgetprocesser.

I det förslag till GPF för 2012–2014 som kommunstyrelsen ska ta ställning till i nästa vecka är ordföranden Peter Kärnström (S) försiktigt optimistisk.

Han tror på en vändning i konjunkturen men använder också orden ”frågetecken” och ”farhågor” när han beskriver framtiden för Sandvik och företagets underleverantörer.

Ökad arbetslöshet

Arbetslösheten väntas fortsätta öka, enligt Kärnström. Och någon befolkningsökning tror han inte på till 2012. På längre sikt bedömer dock kommunalrådet att Sandviken fortsätter växa.

Sandbacka Parks utveckling pekas ut som avgörande för tjänstesektorn. Där måste kommunen reda ut hur infrastukturen ska ut och vem som ska bygga vidare.

Investeringsvolymen fortsätter att vara hög för kommunen och de kommunägda bolagen, i genomsnitt cirka 400 miljoner kronor per år under den närmaste framtiden. Men skatteökningarna räcker i bästa fall bara till att betala det kommunen gör i dag. Utrymmet för nya verksamheter är starkt begränsat.

Mer läsning

Annons