Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskningscentrum planeras i Sandviken

Sandviken får ett spetsforskningscentrum för stål- och materialteknik. Det är ett av inslagen

i den krisplan som länsstyrelsen och Region Gävleborg nu överlämnat till regeringen.

Annons

Sedan några år tillbaka pågår ett utvecklingsarbete inom verkstadsindustrin i Bergslagen kallat Triple Steelix där Sandvik är med och stöttar små- och medelstora företag med sin forskningskompetens.

Som en utveckling av det projektet vill nu länsorganen starta ett spetsforskningscentrum – ett ”centre of excellence” - för stål-, verkstad, - och materialteknik i Sandviken.

Kostnaden för etableringen beräknas till 30 miljoner kronor under den första treårsperioden. Länsorganen är beredda att betala hälften med egna utvecklingspengar och hoppas att staten ska stå för resterande 15 miljoner kronor.

– Sandvik är världsledande inom stålforskningen med ett par tusen personer som arbetar globalt med forskning och utveckling och med 4 300 patent per år. Tanken är att det här ska bli en kompletterande samhällsdel som stöttar underleverantörer och andra mindre företag utan egna forskningsresurser, säger Leif Jansson, Sandvikens kommuns samordnare för varselåtgärderna.

I anslutning till forskningscentrumet är det meningen att det också ska skapas ett utvecklingsbolag för ett forsknings- och utvecklingskluster där företag inom stål- och verkstadsindustrin samarbetar med varandra.Mats Jonsson

Mer läsning

Annons