Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte sälja leopardpäls - blev polisanmäld

En Sandvikenbo annonserade ut en leopardpäls på Blocket. Det är förbjudet utan tillstånd från Jordbruksverket. Och Sandvikenbon blev omedelbart polisanmäld för annonsen.

Annons

All handel med päls från utrotningshotade djur är förbjuden enligt internationella regler som Sverige anslöt sig till för omkring 10 år sedan.

Att äga pälsen är tillåtet – men så fort du bjuder ut den till försäljning bryter du mot lagen – även om det skulle vara en gammal päls som du har ärvt av mormor.

För några år sedan dömdes en kvinna i södra Sverige till 30 dagsböter för att hon sålt en gammal arvepäls på auktion. Även auktionsfirmans vd dömdes. Förbudet har också skapat problem för second hand-butiker som får pälsar i gåvor – men inte får sälja dem vidare.

För att få sälja en päls från utrotningshotade djur måste den vara minst 50 år gammal. Dessutom måste Jordbruksverket ge sitt tillstånd till försäljningen.

Polisanmälan mot Sandvikenbon kommer från Stockholm. Både polisen och djurvänner söker regelbundet efter annonser och polisanmäler misstänkta brott.

Några åtgärder med anledning av polisanmälan har ännu inte vidtagits.

Vid en sökning på Blocket ser det ut som att annonsen inte längre finns kvar.

Mer läsning

Annons