Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första privata hälsocentralen högtidligt invigd

/
  • Mingel. Alkoholfri bubbeldricka och snittar väntade på personalen och de inbjudna gästerna när Sandvikens första hälsocentral officiellt invigdes i går.
  • positiv. Familjeläkaren Ivar Lund Olsen, som tidigare jobbat på hälsocentralerna Torget och Vallhov, får med sig flera av sina gamla patienter till Manpower. Han ser som fördel att få jobba på en liten central med mycket teamarbete.
  • Nyfiken. Birgitta Blohm var en av besökarna på invigningsfesten. Hon var nyfiken på att se de nya lokalerna och ville även träffa verksamhetschefen Kent Åhlenius som är en gammal arbetskamrat.
  • ÖpPnade. Camilla Fredriksson, paramedicinsk samordnare på den nyöppnade hälsocentralen, minglade med gästerna och visade runt         i lokalerna.

I går öppnade Sandvikens första privata hälsocentral med invigningsfest i lokalerna på Torggatan. Intresset för att lista sig här är stort. Närmare 900 personer har hittills gjort det eller på väg att bli det. Många har följt med familjeläkaren Ivar Lund Olsen.

Annons

Invigningen samlade flera prominenta gäster, däribland äldreomsorgsministern Maria Larsson (KD) som besökte Sandviken igår och landshövdingen Barbro Holmberg. Ministern berömde Manpower för nytänkande genom placeringen av hälsocentral och företagshälsa under samma tak.

Byter till privat

Just den nära kontakten med andra yrkesgrupper inom primärvården är en sak som lockat familjeläkaren Ivar Lund Olsen att byta från offentlig till privat arbetsgivare. Sedan 1981 har han jobbat på hälsocentraler i Hofors och Sandviken, senast på Torget och Vallhov.

– Jag tycker att det är bra med en liten central där man jobbar tätt ihop och det är korta vägar, förklarar han.

Men han kommer även i fortsättningen att möta kända ansikten. Enligt landstingets hälsovalskontor har många av hans tidigare patienter valt att följa med honom över till Manpower.

– Det var kul att höra, säger Ivar Lund Olsen.

Enligt hälsovalskontoret fanns det i går 690 personer listade hos den nya privata hälsocentralen och 178 som är på väg att bli det. Enbart det öppna huset för allmänheten i fredags resulterade i ett 80-tal anmälningar.

Många som valt Manpower är äldre. Geriatrikern Bengt Kvarnlind är en av tre läkare som anställts. Men mer personal kan det bli om intresset fortsätter att växa. Förutom de som själva listar sig aktivt blir Manpower tilldelade en tredjedel av de 15 000 personer i Sandviken som inte valt familjeläkare.

– Rekryteringen är inte klar än. I dag jobbar 10-15 personer på hälsocentralen och 25 på företagshälsan, berättar Camilla Fredriksson, paramedicinsk samordnare på hälsocentralen och legitimerad sjukgymnast.

Det är genom det centrala läget och kontinuiteten i läkarkontakten som man tänker konkurrera.

Hälsocentralen i Sandviken är den första som Manpower startar i landet. Förberedelserna har pågått ett drygt år. Till invigningen i går var samarbetspartners och kunder inbjudna.

Mer läsning

Annons