Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt stopp i produktionen

25 dagar efter att två män omkom på Sandviks Smältverk 08 är ugnen som olyckan skedde vid fortfarande stängd.

Annons

13 juni förolyckades två elektriker när de skulle göra en felsökning på en ugn nere i källaren på Smältverk 08 på Sandvik. Männen kvävdes till döds efter en argongasläcka. Gasen används vid smältningen för att skydda smältan mot utomhusluften. Argongas är doftfri och färglös, men tränger undan syre och är därför livsfarlig i ett slutet rum.

Orsaken till läckan är okänd och olyckan utreds nu av Arbetsmiljöverket, Sandvik och polisen. Vid olyckan stängdes produktionen och arbetsplatsen spärrades av. Arbetsmiljöverket tillåter inte att produktionen återupptas förrän olycksorsaken är klar.

– Sandvik måste kunna visa att det är säkert för personer att jobba på den här avdelningen, det är det som gäller. Men några detaljer kring vad det är för säkerhetsrutiner, det kan jag inte gå in på, säger Daniel Wiberg, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Två ugnar igång

Lena Berg, informationschef på Sandvik, bekräftar för tidningen Dagens Arbete att två av avdelningens tre ugnar kördes igång igen i onsdags, men att det inte tillförs någon argongas till dessa.

– Den tredje ugnen, där olyckan inträffade, drar vi inte igång förrän vår utredning är klar och alla åtgärder vidtagna, säger hon.

Lena Berg kan inte kommentera utredningen utan hänvisar till utredningssekretess. Hon kan inte heller säga när den är färdig.

Arbetsmiljöverket kan inte heller kommentera sin egen utredning innan den är färdig, vilket väntas bli tidigast i september.

Mer läsning

Annons