Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökning om misstänkt guldpyramidspel i Sandviken

/

I början av oktober förra året polisanmälde Lotteriinspektionen företaget Emgoldex för misstänkt pyramidspel. En anmälan som polisen fortfarande arbetar med.
– Det är väldigt mycket material att sammanställa, men nu börjar det hända grejer, säger Cia Lamvert, som handlägger ärendet.

Annons

LÄS MER: Så funkar guldpyramidspelet som lurar Gävle- och Sandvikenbor

I vintras närvarade Arbetarbladet i hemlighet vid en av Emgoldex affärspresentationer i Gävle. Mötesledaren lockade med att den som deltog kunde tjäna 7 000 euro i rent guld bara genom att betala 540 euro.

Men enligt Lotteriinspektionen handlade det om ett pyramidspel, som bedrivs helt utan tillstånd.

Sedan Arbetarbladet skrev om mötena som ägde rum i Sandviken och Gävle ska enligt uppgift delar eller hela företaget ha börjat drivas under namnet Global intergold.

– Vi ser att det är samma koncept och samma som anordnar, fast med ett annat namn. Vi har polisanmält även dem, säger Josefin Jansson som är handläggare på Lotteriinspektionen.

Hon säger att Emgoldex verksamhet finns över hela landet.

– Det är ganska så brett spritt, allt från norr till syd. Vi misstänker att det utgör kedjebrevsspel, därför har vi polisanmält det. Det är den ända åtgärd vi kan göra.

Har ni fått mycket reaktioner kring det här?

– Väldigt många som hört av sig kring konceptet och för att få en bedömning av konceptet. Det var särskilt i vintras, både människor som varit deltagare och andra som gått på ett möte och varit på väg att gå med i det, som hörde av sig. Och några som varit missnöjd med vår bedömning.

Vad kan de som deltar i det här råka ut för?

– Det är en ganska så stor insats för att gå med i det här: 540 euro som inträdesavgift. Det är många som inte lyckats få igen de pengarna. Vi har också sett fall där företaget lånat ut avgiften till de som velat bli medlemmar men inte haft råd att betala. När de sedan inte lyckats värva folk, har de satt sig i skuld, berättar Josefin Jansson.

Polisen är ännu fåordig om hur arbetet pågår.

– Det börjar hända mer grejer, men med hänsyn till förundersökningssekretessen kan jag inte berätta mer, säger Cia Lamvert på polisen.

LÄS MER:

Magnus Muhrén – en av deltagarna i pyramidspelet

Emgoldex man i Gävle: "Allt ni skrivit är falskt"

Arbetarbladet med dold mikrofon på Emgoldex-möte

Mer läsning

Annons