Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotograf med känsla för naturmotiv

/

Ulf Nordahl, 63, arbetade som fotograf för Sandvik AB i 29 år och fotade allt från närbilder på olika produkter till bilder på besökande på verket i uppdrag åt företaget. Men får han själv bestämma har favoritmotivet alltid varit natur och djur.

Annons

När vi skakar hand i farstun på väg in i lägenheten i Sandviken kan man först inte ana Ulf Nordahls yrkeskarriär, men när vi kliver in i tv-rummet förstår man. På golvet står en antik studiokamera och i det vita skåpet trängs en mängd olika Hasselbladskameror och Nikonkameror med lika många objektiv. Hasselbladaren är favoriten, berättar Ulf och nämner att de som ligger synliga i skåpet inte är de enda.

– Jag har nog sammanlagt över 15 kameror och en del har jag fått lägga in i garderoben. Barnen är ju inte intresserade av dem heller så jag vet inte vad jag ska göra av dem, säger han och ler.

Men den antika studiokameran är nog den mest iögonfallande i rummet, och är nästan 100 år gammal.

– Jag köpte den på Wiklunds foto och har aldrig fotat med den, men jag vet att den fungerar.

Ulf Nordahl har fyra barn och är född och uppvuxen i Sandviken med sina två bröder. Han var mellanbarnet och berättar att intresset för foto kom redan då, när han var i tolvårsåldern. Ingen i familjen, varken far, mor eller bröder höll på med foto så intresset kom helt av sig självt.

– Jag har alltid haft ett stort naturintresse och ville ta bilder på det jag såg. Så när jag köpte min första lådkamera gick jag till biblioteket i Sandviken och läste massor med böcker om foto, allt jag kom över. Jag är helt självlärd, säger han.

På Sandvik började han först 1962 som verkstadsarbetare, men efter några år fick även Sandvik upp ögonen för hans skicklighet inom foto. 1978 anställdes han som fotograf på verket och har fram till 2007 arbetat heltid med olika fotouppdrag.

– Jag blev tillfrågad om jag ville bli deras produktfotograf och det ville jag ju. Tjänsten utvecklades mycket hela tiden och det var alla möjliga fotouppdrag. Jag har haft det väldigt bra där, säger han.

Det blev allt från iscensatta julkortsbilder som Sandvik skulle skicka ut till världen till gruppbilder på utländska besökare som skulle utbildas på Sandvik. Men framför allt var det mycket produktbilder på olika föremål.

– Jag tyckte det var kul att det var väldigt omväxlande uppdrag. Det var ett toppenjobb helt enkelt.

Ulf var även aktiv som fotolärare på ABF och TBV i elva år där han lärde ut fotokonstens grunder till eleverna. Hans motiv har också varit med i utställningar och tävlingar.

Det roligaste motivet har nog ändå alltid varit naturen och djuren och det syns i rummet, för det hänger bilder på fåglar och naturmiljöbilder överallt på väggarna. På fritiden har han alltid tagit med sig kameran och åkt iväg på fotoäventyr i naturen.

– På lördagarna när jag var ledig kunde jag sticka iväg och vara borta i tio, tolv timmar och på vårarna fotade jag mycket orrspel och sångsvanar. Jag brukade oftast åka till ett ställe utanför Järbo där jag hade en koja. Där brukade jag ligga och vänta. Jag räknade ut att under en period på två till åtta år låg jag i den där kojan i 350 timmar.

Men så mycket tid verkar inte Ulf vilja lägga ner på fotandet i dag trots att han är pensionerad och kan bestämma vad han vill ägna tiden åt.

– Jag känner mig ganska mätt på det nu och om jag fotar något nu blir det oftast bilder på barnen och familjen, säger han glatt.

Mer läsning

Annons