Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP vill ha tågstopp vid sjukhusen

Ministationer för av- och påstigning i Vallhov samt vid Sandvikens sjukhus och Gävle sjukhus.

Så vill Folkpartiet öka tågpendlingen inom Gästrikland.

– Det vore bra för miljön, människorna och tillväxten i regionen, tycker Per-Ola Grönberg

Annons

Trafikverket genomför just nu en förstudie om man hur man ska kunna öka kapaciteten för godstrafiken på den trånga delen av Bergslagsbanan mellan Gävle och Hofors utan att det drabbar persontrafiken.

Två alternativ har tagits fram: Förlängda och nya mötesstationer eller dubbelspår genom Valbo. Beroende på vilken variant Trafikverket väljer kan det handla om kostnader på i storleksordningen 640-790 miljoner kronor.

Folkpartiet i Sandviken anser att de tre berörda kommunerna nu ska ta tillfället i akt att samtidigt skapa förutsättningar få till ett utökat tågpendlande mellan orterna i västra Gästrikland och Gävle.

FP:s förslag är att det ska anläggas små ministationer för på- och avstigning i höjd med Vallhov-Stensätra, Sandvikens sjukhus och Gävle sjukhus.

– Då har man gett invånarna i västra Gästrikland en efterlängtad kommunikationslösning till de två viktigaste samhällsinstitutionerna i landskapet samt bundit ihop kommunerna och transporterna på ett för miljön och samhällsekonomin hållbart sätt, menar fullmäktigeledamoten Per-Ola Grönberg.

Folkpartiets vision är rälsbussar som trafikerar sträckan Gävle-Hofors med stopp vid de båda sjukhusen, på Sandvik, Sandvikens resecentrum, i Vallhov, Kungsgården, Västerberg och Storvik central.

– Det skulle underlätta för pendling och öppna för inflyttning, vilket är grunden för tillväxt.

Mer läsning

Annons