Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden oviss för sjukvården i Österfärnebo

Framtiden för sjukvården i Österfärnebo är fortfarande oviss.

På gårdagens extrainsatta landstingsfullmäktige beslutade majoritetens politiker att låta verksamhetscheferna utforma vården i närområdet. Oppositionen röstade emot och ville i stället lova att inrätta en filial på orten.

Annons

Efter ortsbornas protester och möte med landstingsledningen hemma i Österfärnebo blev de lovade någon form av vård på hemmaplan. Efter gårdagens extrainsatta politiska möte i landstingsfullmäktige var beskedet inte tydligare än så. Något som inte bara fick oppositionen att reagera utan även centerpartisten Carl-Evert Olsson tillika kommunalråd i Sandviken – trots att han tillhör majoriteten.

Uppdrag till verksamheten

– Jag tycker att vi hade kunnat föra in det oppositionen föreslog, att det ska finnas någon form av filialverksamhet – just för trygghetens skull för invånarna så hade det varit jäkligt positivt, säger han.

I dagsläget kan ordförande Ann-Margret Knapp (S) alltså inte svara på vilken typ av vård som kommer finnas kvar på orten efter nedläggningen.

– Vi har gett uppdraget till verksamheten att utforma vården i närområdet. Vilken kompetens som krävs för att klara det och var den ska finnas, det måste vara upp till tjänstemännen att avgöra som känner till behoven. Det är ingen politisk fråga och jag har svårt att förstå oppositionen när de som lekmän anser att det kan avgöra sådant, säger hon.

Invånarna i Österfärnebo får därför vänta ytterligare en tid innan de vet vad som händer framöver, något som Carl-Evert Olsson beklagar.

– Jag vet att vi är inne och tafsar på vad som är verksamhetsstyrning, men när det handlar om människor tycker jag att man ska vara övertydlig. Därför tycker jag vi gott hade kunnat lova Österfärnebo att det kommer finnas en filial med tillgång till både distriktssköterska och läkare på plats en eller två gånger per vecka.

Underlaget för litet

Bakgrunden till att hälsocentralen i Österfärnebo läggs ned nästa år är införandet av hälsoval.

Det innebär att alla landstingets mottagningar måste vara lönsamma och då krävs minst 4 000 invånare per vårdinrättning. I Färnebo är underlaget för litet och hälsocentralen i Hedesunda ska därför ta över ansvaret för invånarnas sjukvård.

Mer läsning

Annons