Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden saknas i ministerns svar om myggen

/

Situationen i Nedre Dalälvsområdet i sommar har inte varit acceptabel. Det konstaterar miljöminister Andreas Carlgren i sitt svar till två riksdagsledamöter. Men svaret räcker inte långt, tycker Kalle Hedin på Nedre Dalälvens utvecklingsbolag.

– Han säger ju ingenting om framtiden.

Annons

Två kristdemokratiska riksdagsledamöter, Lennart Sacrédeus och Mikael Oscarsson, från Dalarna respektive Uppsala län, har ställt frågor till Andreas Carlgren (c) om myggplågan längs Dalälven och hur den ska lösas i framtiden. I sitt svar meddelar Carlgren nu att situationen i sommar inte varit acceptabel, och att han lider med de drabbade. Han redogör också för regeringens agerande i frågan under sommaren.

Men Kalle Hedin, vd för Nedre Dalälvens utvecklingsbolag, är inte helt nöjd med svaret.

– Visst har man hjälpt till från myndighetshåll i sommar. Men vad som är viktigt nu är ju att det finns pengar långsiktigt. Det här måste in i statsbudgeten och det är brådskande, säger han.

Sommaren har varit myggrik, eftersom vädret varit gynnsamt för mygglarverna. Samtidigt var bekämpningen hotad in i det sista, på grund av att det dröjde innan man fick tillstånd att bekämpa med medlet BTI.

Hedin är besviken över att Carlgren i sitt svar inte går in på vad regeringen kommer att göra i frågan i framtiden. Han efterlyser en mer långsiktig lösning, både när det gäller tillstånden och finansieringen.

– Vi kan inte hålla på så här som det blev i år. Nu måste vi få klart besked snart.

Mer läsning

Annons