Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida räddar gamla möbler

/
  • GAMMAL. En Emmastol från 1880-talet ska få ny stoppning och nytt tyg av Frida Edberg Larsson.
  • GUNGAR. En amerikansk gungstol har klätts om i Winder tapetseringsverkstad. Elof Winder och Sofia Lindstrand granskar arbetet.
  • STOPPNING. Massvis av fluffig mjuk stoppning ligger på hög i källaren under Elof Winders tapetseringsverkstad.
  • STUVAR. Det finns gott om tyger att välja mellan hos Winder tapetseringsverkstad.
  • VASST. Många nålar går det åt när man ska klä om möbler.

Det är bråda tider i Winder tapetserarverkstad. Trenden att återanvända i stället för att köpa nytt växer sig allt större – men yrkesutbildningarna har inte hunnit med.


För Elof Winder tog det ett år att hitta en till tapetserare, Frida Edberg Larsson.

Annons

En rejäl 1800-talsfåtölj står uppställd på ett bord i verkstaden och Frida Edberg Larsson är i full färd med att förse den med ny stoppning. Frida gick ut sin yrkesutbildning i möbeltapetsering i våras och fick direkt anställning hos Winder tapetserarverkstad, där hon tillbringat en stor del av sin praktik.

– Det är ett väldigt intressant och spännande jobb. Och trots att jag utbildat mig är allting fortfarande nytt hela tiden. Det är skönt att ha Elof bredvid sig, som man kan fråga om saker, säger hon.

Elof Winder som driver verkstaden konstaterar att det finns mer och mer jobb för möbeltapetserare.

– När jag gick ut skolan på 60-talet, det var mitt i slit-och-släng-perioden, då var det bara jag i klassen som blev kvar i yrket, säger han.

Nu verkar slit-och-släng-stilen vara på nedåtgående. Det är inte längre bara 1700-talsmöbler som lämnas in på verkstaden utan allt fler tar vara på gamla möbler.

– De senaste två, tre åren har det blivit en otrolig skjuts på alla 50- och 60-talsmöbler, som stått i sommarstugor och på vindar tidigare. Folk verkar ha tröttnat på att köpa nytt och vill ha saker som det är lite klass på.

Att lämna in sina möbler till en tapetserarverkstad behöver däremot inte vara särskilt mycket billigare än att köpa nya möbler. Men fler kostar på sig att ändå göra det.

– Det har blivit status att ha en fin möbel att sitta i. Och man vill ha sköna möbler med riktiga material i.

Mitt i uppsvinget för branschen fick Elofs kollega, dottern Kajsa, en liten son och behövde vara barnledig. Så det hängde på om han kunde hitta någon ersättare om han skulle kunna jobba för full styrka. För ett drygt år sedan gick han ut och annonserade efter lärlingar.

– Yrkesutbildningarna har inte alls hunnit med i utvecklingen. Det är väldigt svårt att få tag i folk.

Tack vare hans engagemang i utbildningen i Kramfors fick han till slut tag i Frida, som i dag är anställd. Med sig i verkstaden har han också Sofia Lindstrand från Ockelbo, som går andra året på utbildningen men förlägger det mesta av studietiden hit till verkstaden i Sandviken.

– Det är verkligen kanon! Och vi har att göra alla tre hela tiden, säger Elof Winder.

Har utbildat sig till

bristyrket tapetserare

Mer läsning

Annons