Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt från E-coli i vattnet vid Strandbaden

Annons

Nu är det fritt fram att utan E-coli-oro bada vid Strandbaden. Nya vattenprover vid badet visar att vattenkvaliteten är god igen.

– Vi är jätteglada att proverna visar att vattnet är bra. Nu återstår bara att det fina vädret kommer tillbaka, säger Helena Fröhler vid Strandbaden camping.

För ett par veckor sedan togs ett vattenprov som visade att badvattnet vid Strandbaden var otjänligt. Nästa prov var ett steg i rätt riktning – ”tjänligt med anmärkning”. Och i går kom ett tredje provsvar som visar att vattnet är bra.

Inga spår av avföring kunde hittas i vattnet vid badplatsen.

Helena Fröhler, som driver Strandbaden, blir glad av beskedet. Vattenkvaliteten har varit ett orosmoln, men beskeden från kommunens provtagningar har inte märkbart påverkat antalet besökare.

Många oroliga

– Många har hört av sig och varit oroliga, men vi har haft mycket folk här så jag tror inte att så många har låtit sig avskräckas.

Flera som hon har pratat med där har även påtalat att Storsjöns vatten är klarare än vanligt, och tillsammans med en sommar som hittills bara har haft en inrapportering av alger, verkar det som att kommunens projekt med bland annat avloppen kring sjön har börjat ge resultat.

Helt fritt från E-coli i området var det dock inte. Provtagningen visade förekomst av bakterien vid ett dike som mynnar vid stranden. Arbetarbladet har inte kunnat nå ansvariga på bygg- och miljökontoret för en kommentar kring varifrån E-coli-bakterierna skulle kunna komma.

E-coli förekommer hos människor och djur och kan orsaka olika infektioner, bland annat i urinvägar och hjärnhinnor.

Om E-coli finns i vatten betyder det oftast att människor eller djur har bajsat där.

Mer läsning

Annons