Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frukten offrades först när skolan skulle spara 10 miljoner

/
  • SISTA ÄPPLET. Nu äts det ingen mer frukt på gymnasieskolan i Sandviken. Fruktskålarna är bortsparade.
  • DÅLIG BESPARING. Hjalmar Öhagen, Sigge Erkelius och Jim Berger tycker att gymnasieskolan borde ha sparat pengar på någonting annat än elevernas äpplen och bananer för 42 öre per dag.

När skolan skulle spara 10 miljoner var elevernas äpplen och bananer för 42 öre per dag det första som offrades. Nu protesterar gymnasieeleverna. – En tokneddragning, säger Björn Eriksson, som lämnat över en protestlista med 160 namn till skolledningen.

Annons

Skolans beräknade budgetunderskott med cirka 10 miljoner kronor har tvingat fram besparingar. Det första som plockades bort var gymnasieelevernas fruktskålar för 140 000 kronor per år, vilket är lika med 42 öre per elev och skoldag.

– Även om det är behjärtansvärt att bjuda eleverna på frukt är det ingenting som krävs av oss, säger gymnasiechefen Katarina Åkersten Gustavsson.

Men trots att fruktstunderna inte är någon lagstiftad rättighet tycker eleverna att indragen frukt är ett mycket dåligt sätt att spara pengar på.

– Vi äter lunch vid elvatiden. Ska man sedan orka arbeta effektivt till klockan fyra är det bra att i alla fall att få i sig en frukt, säger Jim Berger, som går tredje året på Bessemergymnasiet.

– Det är klart att det på sikt märks att man får mindre energi, instämmer Andreas Öhagen, också han tredjeårselev på Bessemer.

Fram till våras fick gymnasieeleverna med sig frukt i samband med lunchen i skolmatsalen.

– Bättre än ingenting alls de dagar man inte åt lunchen. Annars bra att ha på eftermiddagen, säger Jim Berger.

Men nu är alltså frukten bortsparad.

– En tokneddragning, tycker Björn Eriksson, förra året elevrådsordförande vid ett av rektorsområdena.

Han började samlade namn på en protestlista i slutet av vårterminen och kunde i går lämna in en pappersbunt med 160 namnteckningar på.

– Frukten har varit väldigt uppskattad. Ska man vara i skolan från åtta till fem med lunch klockan elva är det svårt att behålla skärpan på krävande lektioner om man inte får något energitillskott.

Björn Eriksson tycker inte att kommunens besparing med 82,35 kronor per elev och läsår står i proportion till konsekvenserna.

– Fruktkostnaden utgör bara 0,74 tusendelar av gymnasieskolans totala budget. Det gör att det framstår som ännu mer orimligt.

Från elevrådets sida är man också kritisk till att beslutet inte föregicks av någon dialog med eleverna.

"Det verkar vara praxis på Sandvikens gymnasieskola. Skolledningen verkar ha satt i system att helt negligera det centralt stadgade elevinflytandet", heter det i protestskrivelsen.

Mer läsning

Annons