Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra hälsocentraler kan slås ihop till två

/
  • Enligt Ulla Waxin, chef för Björksätra Hälsocentral och verksamhetschef för primärvården i västra Gästrikland, kommer konkurrenskraften öka med en sammanslagning, då material, lokaler och personal kan samordnas bättre än i dag.

Björksätra och Vallhovs hälsocentral kan slås samman. Likaså Centrums och Torgets.

Förslaget att göra två hälsocentraler av fyra diskuteras just nu för att möta den ökande konkurrensen när det fria vårdvalet införs vid årsskiftet.

Annons

Björksätra hälsocentral är i dag välbemannad. Fem ordinarie läkare arbetar där tillsammans med tre läkare som inom de närmaste åren blir färdiga med sin specialistutbildning, så kallade ST-läkare.

En lagändring som kom innan sommaren gör det möjligt för patienter att lista sig även hos utbildningsläkarna. Därför har boende i Björksätraområdet i dagarna fått ett erbjudande om detta i brevlådan.

– Vi har tryck hela tiden från patienter som vill lista sig hos oss. Nu när det finns plats för det vill vi tala om det, säger Ulla Waxin, chef för Björksätra Hälsocentral och verksamhetschef för primärvården i västra Gästrikland.

ST-läkare är en viktig pusselbit för att lösa framtidens behov av distriktsläkare och även Torgets vårdcentral har fem sådana ”på tillväxt”.

Liksom Björksätra har Torget ett bra personalläge när det gäller läkare.

Det är sämre ställt för Centrums och Vallhovs hälsocentraler. De bemannas i dag uteslutande av stafettläkare. Men enligt Ulla Waxin är det inte läkarbristen i sig som ligger bakom planerna att slå ihop Björksätra med Vallhov respektive Centrum med Torget.

– Vi får inte fler läkare för det. Men vi blir mer konkurrenskraftiga, säger hon och pekar på att material, lokaler och personal kan samordnas bättre än i dag.

Målet är att patienterna på de i dag välbemannade hälsocentralerna inte ska drabbas av en sammanslagning. Så långt det är möjligt ska de få fortsätta gå hos ”sin” familjeläkare.

Bra bemanning brukar höja statusen och kan bli en ren överlevnadsfråga för hälsocentralerna efter årsskiftet. Då införs det fria vårdvalet, som ger patienterna rätt att fritt välja hälsocentral, oavsett om den är driven av landstinget eller en privat aktör.

Pengarna kommer att följa patienterna, vilket innebär att den hälsocentral som får många patienter också får mer pengar.

Än så länge finns ingen privat hälsocentral i Sandviken. Men det kan komma att förändras eftersom det fria vårdvalet gör det lättare för privata bolag att öppna hälsocentraler.

Mer läsning

Annons