Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garvad trio med Sandvikpengar i fickan – över 20 gästrikeföretag har fått stöd på vägen

/

Miljonerna som Sandvik donerade har gjort nytta. Hittills har ett 20-tal små och nystartade företag fått stöd på vägen.
– Men det handlar inte bara om pengar. Vi fungerar också som bollplank, säger de tre herrarna i styrelsen för Sandvikeninvesterarna.

Annons

För fyra år sedan, när Sandvik fyllde 150 år, donerade företaget 25 miljoner kronor. Pengarna skulle användas för att utveckla näringslivet i Sandviken med omnejd.

– I vår värld betyder det Gästrikland, säger Anders Wallin, Sandviks tidigare informationschef.

De andra i trion är Peter Larson, tidigare vice vd i Sandvik, och Svante W Nordh, tidigare kommundirektör i Sandviken.

Det gick lite trögt i början men efter hand blev stiftelsens arbete mer känt och nu är det många som knackar på dörren.

Våren 2013 kunde de presentera första investeringen. De gick in med 4 miljoner kronor i de båda bolagen som skulle driva gästservice vid Kungsbergets skidanläggning.

Läs också: Sandvikpengar till Kungsberget.

Nyligen tog de ut större delen.

– Vi fick tillbaka 3 miljoner och har drygt 1,5 miljoner kvar att hämta ut, säger Peter Larson och konstaterar att satsningen var lyckosam, även för Sandvikeninvesterarna som gör en liten vinst.

Helst går de in med ägarkapital och då sätter de sig också i styrelserna för bolagen. På så vis får de bättre koll på hur pengarna används och kan ge mer handfasta råd.

Men de har också lånat ut pengar. Hittills har de gått in som ägare i åtta objekt, lånat ut i åtta fall och kombinerat lån och ägarkapital i fyra fall.

– Det viktigaste är inte att vi får som vi vill utan att pengarna gör nytta, säger Peter Larson.

Syftet är att pengarna ska medverka till att företagen växer och skapar jobb.

Efter några år ska pengarna tas ut så att de kan användas i andra företag med växtkraft. Hittills har det skett i ett fall – i Kungsberget.

Sedan starten har Sandvikeninvesterarna satsat närmare 25 miljoner kronor, ungefär lika mycket som donerades. Ofta räcker det med en mindre insats, några hundra tusen kronor.

– De små pengarna kan förlösa idéerna, säger Svante W Nordh.

Han betonar betydelsen av att lära känna människorna som driver företagen, se vad de går för och ge råd på vägen.

De tre herrarna kompletterar varandra. Peter Larson är ekonomen, Anders Wallin kan marknadsföring och kommunikation och Svante W Nordh bidrar med sin långa erfarenhet av "offentliga strukturer".

– Det är väldigt roligt, en ynnest att få jobba med det här som pensionär, säger Peter Larson.

De brukar träffas åtminstone en gång i månaden, då de hyser in sig i en lokal på Sandbacka Park i Sandviken, och däremellan är det möten med kunder, styrelsemöten i bolagen och arbetsträffar när det behövs med mera. Ofta kan det bli flera timmar i veckan.

Läs också: Nischat Storviksföretag siktar på rymden.

En av de senaste satsningarna gäller Sentina Bay, ett bolag som nyligen etablerat sig i Sandviken och som utvecklat ett material med titan som kärna och superhård yta. Materialet har väckt intresse hos bland annat flyg- och bilindustri.

– Ett spännande projekt som borde ha goda förutsättningar att växa och skapa arbetstillfällen och lönsamhet. Om det lyckas kan det också skapa jobb i företag som de samarbetar med i regionen, säger Peter Larson.

Sandvikeninvesterarna har satt sig i Sentina Bays styrelse, gått in med drygt 2 miljoner kronor och kompletterar motsvarande insats från statliga Almi Invest.

Ett annat projekt är Vermigrön i Hofors, ett företag som utvecklat en metod för att få fram näringsrik jord med hjälp av maskar.

Läs också: Hoforsföretagare testar unik gödselmetod.

– De är invandrare som sålde en pizzeria för att satsa på idén. De har driv och jobbar som iglar. Vi var skeptiska i början men nu är de på väg att skaffa kontrakt med större leverantörer och plocka in folk i verksamheten, säger Peter Larson.

Hittills har Sandvikeninvesterarna placerat pengar i cirka tio verkstadsföretag, fyra IT-företag samt företag som sysslar med sällanköpsvaror, kosmetika, kompostjord, turistnäring och personaluthyrning. Ett av företagen har gått omkull.

– Det är en blandad kompott. Några hänger på repet och några går riktigt bra. Vi satsar med lite större risk där bankerna inte är beredda att gå in på egen hand, säger Peter Larson.

Än så länge har de inte räknat hur många jobb som skapats. Men den sammanställningen är på gång.

I åtminstone ett fall har Sandvikeninvesterarna medverkat till att företag flyttats till Gästrikland. Det gäller BSM Wreckers som tillverkar bärgningsbilar och valde att flytta från Borlänge till Hofors.

Läs också: Bärgningsbilar monteras i Hofors.

Läs också: Gävleföretag får hjälp av Sandviks jubileumspengar.

Läs också: Så sa trojkan i starten av Sandvikeninvesterarna.

Mer läsning

Annons