Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gav upp när polisen sköt

/
  • Tog kontorsvägen. Genom det här hålet i taket inne på Ica-butikens kontor i Årsunda tog sig tjuvarna ner, men den vägen kom de inte ut igen utan forcerade en glasruta och sprang ut med stora yxor i högsta hugg Butiksägaren David Pettersson är säker på att de var ute efter cigaretter och snus.

Polismannen kände sig så hotad när inbrottstjuvarna rusade mot honom med stora yxor att han sköt två varningsskott med pistolen. Fortfarande letar polisen efter tre män, en fjärde sitter anhållen efter inbrottet på Ica i Årsunda natten till söndagen.

– De var ute efter tobak, säger butiksägaren David Pettersson.

Annons

Det var en granne som upptäckte det pågående inbrottet på Ica strax efter midnatt.

Fyra män hade tagit sig uppför en stege och höll på att bryta upp en vindsdörr på fastigheten. Polisen var snabbt på plats och kunde se männen, som genom hål i innertaket hoppade ner i butiken.

Inbrottstjuvarna hade vi det här laget fattat att polisen var utanför och måste tänka ut en ny flyktväg eftersom de inte kunde tag sig upp på vinden igen.

De två poliserna bevakade både framsidan och baksidan, där männen slog sönder flera glasrutor innan de kom utrusande med höjda stora yxor mot en ensam polisman vid entrédörren.

– En av dem kom så nära att polismannen kände fara för livet och sköt två varningsskott. Mannen lade sig då ner på marken och lät sig gripas, berättar polisens presstalesman Mikael Hedström.

De två andra sprang iväg, liksom en tredje person som stack redan i ett tidigare skede. Ett stort pådrag med bland annat hundförare och hundar letade efter männen under natten utan framgång.

Butiksägaren David Pettersson kan konstatera att förutom fyra hål i innertaket (som de tagit upp för att leta efter bästa stället att krypa ner) och trasiga rutor var butiken intakt.

– De hann inte stjäla något, säger han och är säker på att det var cigaretter och snus de var ute efter.

Inbrottet finns på övervakningsfilmen från natten och under måndagen tittade han också igenom filmer från söndagen, då männen misstänks ha varit inne i butiken för att reka.

– Jag hoppas att de finns på film och att de går att identifiera, säger David Pettersson.

Den inbrottstjuv som greps och anhölls är inte identifierad. Själv säger han Albanien, men handlingar tyder på att han kan komma från Ukraina.

De tre på fri fot lämnade Årsunda i en bil, som polisen tror sig ha bra uppgifter om men väntar med att gå ut med de uppgifterna.

Tjuvarna kan också ha försökt få upp sedelautomaten på Shell eftersom det fanns brytmärken på den.

Mer läsning

Annons