Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger upp fåravel efter vargangrepp

/
  • Har fått nog. Camilla Erkers och Sören Brodin lägger ned sin uppfödning av utrotningshotade gestrikefår om inte länsstyrelsen ändrar sitt beslut om att säga nej till skyddsjakt på vargen som länge strukit omkring nära husen i trakterna av Jäderfors.
  • Hotad art. Ett 20-tal av en utrotningshotad fårart finns på gården hos Sören Brodin och Camilla Erkers i Jäderfors.

Det blir ingen omedelbar skyddsjakt på vargen som länge tros ha strukit omkring runt husen i Jäderfors.

Länsstyrelsen gör bedömningen att det finns andra lösningar som måste prövas först.

– Då lägger vi av. Vi kan inte mata statens rovvilt med utrotningshotade får, säger uppfödarna Sören Brodin och Camilla Erkers.

Annons

Utrotningshotade gestrikefår föds upp i Dalsäng utanför Jäderfors.

I hela världen finns det i dag bara 343 får som är två år eller äldre. Ett 20-tal av dem finns på gården hos Sören Brodin och Camilla Erkers.

Tidigt en söndagsmorgon för tre veckor sedan vargdödades ledartackan på en plats som ligger 50 meter från uppfödarnas egen bostad och bara 20 meter från grannens hus.

Samma varg tros ha strukit omkring nära husen i Dalsäng och grannbyarna sedan i januari.

– Redan då fanns det spår sex meter från ett bostadshus, berättar Sören Brodin.

Tio vargobservationer från trakterna runt Jäderfors har därefter inkommit till länsstyrelsen. I Ytterbyn sågs exempelvis en varg vid en kohage och i Järbo hittades vargspår i en hage där hästarna skrämts på flykt.

– Jag är övertygad om att det är samma varg som varit här hela tiden. Det är just en sådan här varg som ingen vill ha. Att de håller till i skogen och tar rådjur och älg är inget konstigt. Så har det alltid varit. Men när de stryker omkring runt husen på det här sättet är det riktigt obehagligt. Folk här tycker det är fruktansvärt. Inte minst vi som har småbarn.

Länsstyrelsen har nu prövat frågan om skyddsjakt men sagt nej.

Detta för att det inte gått att fastställa vilken individ det handlar om. Dessutom har inte andra lösningar än skyddsjakt prövats i tillräcklig uträckning, bedömer länsstyrelsen.

– Vi ska överklaga. Ändrar de inte beslutet lägger vi av med fåruppfödningen. Då är det bara att konstatera att vargar är vikigare än utrotningshotade gestrikefår, säger Sören Brodin.

Mer läsning

Annons