Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godkänt betyg trots inställd gymnasiekurs

Samtliga avgångslever på fordonsprogrammet har fått betyget godkänt i kursen kyl- och frystransporter.

Problemet är bara att kursen inte genomförts.

– En stor miss från skolans sida, erkänner rektorn Carl Carlsson.

Annons

På papperet ser det ut som att Bessemerskolans fordonselever hållit en jämn och hygglig nivå när de studerat körning av kyl- och frystransporter. Ingen har fått underkänt men ingen har heller stuckit ut med ett högre betyg än godkänt.

Men sanningen är att eleverna fått betyg för en kurs som skolan ställt in på grund av tidsbrist.

– Ett oerhört svek mot eleverna, tycker några föräldrar som nu vill ha skolledningens förklaring innan de eventuellt går vidare med en anmälan till Skolinspektionen.

Föräldrarna menar att bristen på komplett utbildning kan bli direkt avgörande när eleverna nu ska ut i arbetslivet.

Även förra året

– Vi blir ännu mer frågande när vi hör att samma sak hände förra året. Hur kan det vara möjligt och hur kan det få fortsätta?

Rektorn Carl Carlsson medger utan omsvep att skolan gjort en stor miss. Elever som har ambitionen att skaffa sig ett högre betyg än godkänt erbjuds nu en särskild åtgärdsplan efter det att de gått ut skolan.

Tidsbrist

Skolans förklaring till att kursen i kyl- och frystransporter inte genomfördes enligt läroplanen är tidsbrist.

En annan viktig kurs, tunga godstransporter, skulle ha varit avslutad före jul. Men efter regeländringar från Trafikverket angående kraven för yrkeskompetensbevis ansåg den ansvarige läraren att eleverna borde lägga allt krut på körkort, kompetensbevis och vissa andra viktiga inslag i utbildningen.

Någon tid över för att plugga kyl- och frystransport fanns inte.

Att eleverna ändå fått betyget godkänt förklarar läraren med att eleverna i alla fall lyssnat på en föreläsare som berättat om olika aggregat och att många dessutom fått extra kunskaper på sina praktikplatser.

Elever som vill försöka skaffa sig ett högre betyg än godkänt får nu chansen att plugga extra på övertid för att göra en omprövning i höst.

Mer läsning

Annons