Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Good Foundation ger upp HVB-ambitionen

Det omstridda behandlingshemmet Good Foundation ska nu skifta fokus från behandling till boende.
De har bestämt sig för att inte bedriva HVB-verksamhet i framtiden.

Annons

Det kristna behandlingshemmet Good Foundation i Gästrike-Hammarby, som tar emot hemlösa män med svåra missbruksproblem, hade till denna vecka på sig för att rätta till de brister som länsstyrelsen påpekat.

Men i stället för att fortsätta försöka vara ett HVB-hem, har nu Good Foundation sökt tillstånd för att bli ett särskilt boende:

– Det är den nischen vi är i har vi nu kommit fram till, säger Seppo Hast som är samordnare vid hemmet.

Skillnaden är att ett särskilt boende inte har en behandlingsfunktion, och därför är kraven på ett sådant inte lika höga. Dokumentation och utbildad personal – vilket hemmet har fått anmärkningar för – krävs även för ett särskilt boende:

– Ett behandlingshem har kravet på sig att det ska finnas ett behandlingsinnehåll, säger socialkonsulenten Kristina Söderborg vid länsstyrelsen.

Samarbetet mellan Good Foundation och länsstyrelsen är bra, menar Seppo Hast, som hoppas att de tillsammans kan komma fram till en lösning för hemmets framtid.

– De kan nog förstå att verksamheten är bra, säger Seppo Hast.

Kritiken mot Good Foundations verksamhet handlade om bristande rättssäkerhet, otillräcklig dokumentation av vårdinsatserna, inte tillräckligt med anställd personal med mera. Behandlingen, som till stor del består av praktiskt arbete, anses inte tillräcklig för att Good Foundation ska kunna kallas ett HVB-hem.

Till slutet av sommaren kan det bli klart huruvida hemmet får tillstånd som särskilt boende.

Mer läsning

Annons