Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göransson Arena ett lyft för hela Gästrikland

/
 • Satsning. Saik får en ny hemvist i och med den nya arenan, men mer än bandy ska rymmas i den. Mässor, kongresser, läger, bolagsstämmor, konserter och annan idrott kan rymmas under arenans valvliknande tak.
 • Fyra ishockeyplaner. Spelytan ska mostvara fyra ishockeyplaner och åtta mil rör ska förse isen med kyla.
 • Lugn. Det vilar ett lugn över blivande Göransson Arena när Arbetarbladet kommer på besök. Under semstern                   arbetar runt 20 personer, men om några veckor är arbetsstyrkan uppe i drygt 70 personer igen. fullspikat. 12 augusti har byggnadsarbetarna vid Göransson Arena taklagsfest. I skarvarna mellan träbalkarna sitter 3 000-4 000 spikar.
 • Intressant. Bosse Zetterberg, arbetsledare vid HMB Construction AB, betonar att Göransson Arens är ett intressant byggprojekt. ”Jag tror att många skulle vilja jobba här”, säger han.

Göransson Arena växer sig större för var dag som går. Trots att det är semester­tider pågår bygget. Arenans symbolvärde är stort, men förutom det har bygget positiva effekter på närings­livet i regionen.

Annons

Det vilar ett lugn över blivande Göransson Arena. Många byggnadsarbetare är på semester, men ett 20-tal arbetar med att resa den arena som ska bli bland andra Saiks hemvist. När semestrarna är över kommer arbetsstyrkan på nytt vara uppe i drygt 80 personer.

– Det är svårt att säga hur många personer som arbetar här, det kommer och går folk hela tiden. Vi är cirka 55 personer och så tillkommer 30 underentreprenörer, säger Bosse Zetterberg, arbetsledare vid byggbolaget HMB Construction AB.

Arenan växer fram

Långsamt växer arenan fram. Bygget inleddes för snart ett år sedan, men redan i mars förra året började marken bearbetas. Här finns inga pelare och det gläder mediebolag som ska sända evenemang från arenan, tror Bosse Zetterberg.

– Det är ett intressant bygge, jag tror att många skulle vilja jobba här, säger han.

Han och Björn Jonson, som företräder byggherren Göransson Arena Fastighets AB, visar Arbetarbladet runt på byggarbetsplatsen.

När vi står på marken under träbalkarna får vi en bättre uppfattning om hur stor arenan blir. Vi tittar upp på balkarna som bildar ett valv över arenan. I varje skarv sitter 3 000-4 000 spikar.

Bra för näringslivet

Förutom symbolvärdet i arenan har den positiva effekter på näringslivet i regionen. HMB Construction AB har anställt åtskilliga personer och hyrt in underentreprenörer. Byggmaterial som virke, betong och armeringsjärn kommer från Gästrikland. Materialet ska transporteras till Sandviken och här kommer åkerier in i bilden. Fler arbetstillfällen betyder också större skatteintäkter för kommunerna i Gästrikland.

Även när arenan är färdigbyggd kan den få positiva effekter på samhällsekonomin i regionen. Arenan kan leda till nya hotell och infrastruktursatsningar.

Kan bli ett undantag

– Ja, det ingår i den totala kalkylen av byggen av stora idrottsarenor, men på lång sikt är nya idrottsarenor nästan alltid förlustaffärer. I Sandviken räknar man dock med andra aktiviteter utöver idrotten och det kastar nytt ljus över investeringen, säger Kurt Wickman, universitetslektor i nationalekonomi vid Högskolan i Gävle.

Anne Boschini, forskare i nationalekonomi vid Stockholms universitet, tror också att arenan kan ha goda effekter på ekonomin i Sandviken.

Stärker kommunen

– En sådan arena är ett otroligt tillskott. Det är möjligt att evenemang som skulle ha förlagts till Gävle flyttas till Sandviken i stället, säger hon.

Om Sandvikens kommun hade byggt en arena hade man varit betydligt försiktigare. Det tror både Kurt Wickman och Anne Boschini.

Enar bygden

– Göranssonska Stiftelsen tar gärna en sådan här kostnad. Ur PR-synpunkt är det helt rätt att bygga arenan. Idrott har en oerhörd förmåga att ena en bygd oavsett vilken politisk åskådning eller trosuppfattning invånarna har, säger Kurt Wickman.

Mer läsning

Annons