Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göransson Arena ingen elitbandyhall

/

Göransson Arena får inte bli en bandyhall.
Det måste politikerna i kommunfullmäktige lova nu när de formellt ska ta emot gåvan.
Huvudsyftet med arenan ska vara skapa aktiviteter för barn, ungdomar, sjuka och handikappade.
Elitseriebandy är bara okej i mån av tid och plats.

Annons

I samband med den stora invigningsfesten nästa helg får kommunalrådet Peter Kärnström (S) symboliskt ta emot nyckeln till Göransson Arena av Göranssonska stiftelsernas Henning Eneström.

Men med gåvan, värd minst 200 miljoner kronor, följer strikta regler för hur anläggningen ska användas.

Formellt beslutar kommunfullmäktige att ta emot gåvan bestående av aktier i Göranssonska Stiftelsernas Fastighetsbolag AB vid ett möte i slutet av maj, alltså flera veckor efter det att Peter Kärnström fått nyckeln i sin hand.

Villkoren som politikerna har att tacka ja till innebär att Göransson Arena aldrig får bli en anläggning för i första hand elitbandy samt melodifestivaler, villamässor och andra stora kommersiella arrangemang.

Huvudsyftet med arenan ska vara att ge möjlighet för behövande inom de tre stiftelsernas så kallade destinatärkrets att under hela året genomföra ungdoms- och kulturarrangemang samt andra aktiviteter som är lämpliga utifrån stiftelsernas ändamål. Det innebär att det i alla lägen blir barn, ungdomar, äldre, sjuka och funktionsnedsatta som går i första hand.

Stiftelserna passar också på att försäkra sig om att arenan inte bara ska användas av föreningsaktiva personer. Politikerna i kommunfullmäktige får lova att den ska vara tillgänglig för barn och ungdomar i största allmänhet.

Någon mer eller mindre renodlad bandyhall får alltså Göransson Arena inte bli om kommunen ska leva upp till de villkor som ställs vid överlämnandet. Elitverksamhet och andra användningsområden som kan ge löpande intäkter kan vara okej. Men bara om det inte sker i sådan omfattning att övriga villkor inte för donationen inte kan uppfyllas.

Vad som händer om inte kommunen klarar av att leva upp till villkoren regleras i det beslut som fullmäktige tar om mottagandet av gåvan. Fullmäktige lovar att i sådana fall avsätta styrelseledamöterna och ersätta dem med personer som föreslås av de Göranssonska stiftelserna.

Mer läsning

Annons