Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göransson inte den enda läckande bandyarenan

/
  • LÄCKER OCKSÅ. Arena Vänersborg har och takproblem och läckage. Den byggdes med Göransson Arena som förebild.

Arena Vänersborg byggdes med Göransson Arena som lite av en förebild. Nu har båda arenorna bekymmer med takproblem och läckage.

– Det visar att det inte bara handlar om hur man skottar, säger Mikael Reijer, vd för Sandvikens Specialfastigheter.

Att utkräva ansvar för bygg- eller konstruktionsfel av ett enskilt företag kan dock bli svårt som upplägget såg ut.

Annons

Göransson Arena byggdes av Göransson Stiftelsernas Fastighetsbolag AB som sedan namnändrades till Sandvikens Specialfastigheter efter det att aktierna skänkts till Sandvikens kommun.

I stället för att anlita en huvudentreprenör svarade fastighetsbolaget själv för samordningen och de enskilda beställningarna.

– Det innebär att vi nu har många olika bolag att jobba emot, konstaterar Mikael Reijer, vars inställning är att takproblemen inte bara kan bero på felaktig snöskottning.

– Vi har agerat enligt konstens alla regler. Men ändå har det inte fungerat. En sådan här byggnad måste konstrueras så att fastighetsägaren också får förutsättningar att kunna sköta den.

”Skyller” på varandra

Konsultjätten WSP var ansvarig för stommen och betongkonstruktionen.

– Men vi hade ingenting med taket att göra, säger Siw Axelsson vid WSP.

Hon hänvisar till projektledaren Jan Nordmark vid HMB Construction som den ytterst ansvarige för hela arenabygget. Nordmark håller dock riktigt inte med om den beskrivningen, utan nämner i sin tur spontant WSP som ansvarig för konstruktion och hållbarhet.

– Men det var ju en samverkansentreprenad där allt upphandlades av Göranssonbolaget, konstaterar han.

Med och byggde taket var ytterligare tre företag: Moeleven, Plannja Plåt och Takringen.

– Det var många inblandade och min bild är att alla pusselbitar kanske inte lirades ihop riktigt. Men jag vet att alla nu i efterhand vill hjälpa till att lösa problemen, säger Siv Axelsson.

Snöns fel

Jan Nordmark, som också han är beredd att bidra med kunskaper, menar att det i grunden handlar om att få till det så att snön åker ned av sig själv.

– Det är snön som åsamkat allting. De var på rätt väg förra året vintern med de åtgärder som då vidtogs. Men det räckte inte ända fram.

På Arena Vänersborg, som påminner mycket om Göransson Arena, har man exakt samma problem med läckande tak och vatten som rinner in.

– Göransson Arena var förebilden när vi tog vårt beslut om bygge. Det finns en hel del att säga om konstruktionen. Men hos oss är alla handlingar sekretessbelagda med hänvisning till en pågående rättsprocess, säger James Bucci, V-politiker som slagits för mer öppenhet.

Mer läsning

Annons