Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göranssonska har kö – lediga platser på Praktiska

Bara en enda elev med godkända betyg har hamnat utanför de nationella programmen inför gymnasiestarten i dag.

Sandvikens Praktiska har enligt den officiella statistiken 48 lediga platser medan det till Göranssonska skolan står 32 elever i kö för att komma in som reserver.

Annons

Höstens nya gymnasielever tycks i ovanligt stor utsträckning ha fått sina önskemål om placeringar tillgodosedda i ett tidigt skede.

Normalt sett brukar det vara mycket pusslande i sista stund för att få in alla elever med godkända betyg som inte kommit in på varken sina första-, andra- eller tredjehandsval.

– Men i år har vi bara haft en elev som hamnat i den situationen. Det är ovanligt, säger Mona Nyström på gymnasieskolans intagningskansli.

Den aktuella eleven erbjöds en plats på ett nationellt program som hon tackade nej till för att i stället börja läsåret på ett av de nya introduktionsprogrammen som ersätter individuella programmet för obehöriga elever.

48 lediga platser

Sandvikens Praktiska – som haft ett turbulent halvår med läraravhopp, avstängningar och svekanklagelser från elever – startar skolan i dag med bara 13 elever i ettan enligt den officiella statistiken. Till fyra av de elva programmen fanns inga sökanden.

– Vi kommer att ha 20 elever, säger Inger Grape-Burns, ny som tillförordnad rektor sedan även ordinarie rektorn Helene Hålldin nu sagt upp sig efter att ha varit långtidssjukskriven under den för skolan mest turbulenta perioden.

Inger Grape-Burns ser inga bekymmer att skolan går in på andra året med så få elever.

– Man får se till helheten. Det här är ett antal som vi tycker är lämpigt, säger hon.

Enligt den officiella statistiken finns det i dag 48 lediga platser på Sandvikens Praktiska.

32 i kö

Lång kö är det i stället till Göranssonska skolan, som redan haft sitt upprop. Där står 32 elever som reserver.

Bessemerskolan har 17 reservplatser för elever som vill välja om när skolan börjat. Luckorna finns på samhälls-, ekonomi-, estet- och vårdprogrammen.

Mer läsning

Annons