Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göranssonska skolan bäst i landet

/
  • BÄSTA SKOLAN. Bernt Gustavsson är rektor för Sveriges bästa gymnasieskola, Göranssonska skolan i Sandviken. I två av tre kategorier är Göranssonska bäst i landet enligt en ny skoljämförelse som SKL presenterade i går.
  • ETT KVITTO. Ett bra kvitto på att vi jobbar på rätt sätt, tycker sistaårseleverna Jacob Ferlin, Marika Källman och Lisa Grunning om Göranssonska topplaceringar i den nya databasen för jämförelser mellan landets skolor. En databas som SKL skapat för att skolorna ska bli bättre genom att lära av varandra och för att underlätta niornas gymnasieval.
  • BRA STÄMNING.
  • PROJEKTINRIKTAT. Det är det projektinriktade arbetssättet, och inte ägandet, som förenar de bästa skolorna i Sverige, menar läraren Anna Jonsson.

Göranssonska i Sandviken är en av Sveriges allra bästa gymnasieskolor.
Det visar en ny ranking som SKL gjort för att hjälpa eleverna i nian att hitta rätt i det högaktuella gymnasievalet.
– Vi är jättestolta och väldigt sporrade, säger läraren Anna Jonsson.

Annons

Göranssonska skolan är bäst i Sverige både på att behålla eleverna gymnasietiden ut och på att släppa ifrån sig högskolebehöriga elever. När det gäller betygen är Göranssonska fyra i landet.

Det visar en ny databas med skoljämförelser ända ned till programnivå som Sveriges kommuner och landsting, SKL, öppnade i går och som genast väckte så stort intresse att servern blev överbelastad.

Att ambitionsnivån på Göranssonska är mycket hög visade sig snabbt vid Arbetarbladets besök. Eleverna var glada men inte nöjda. Alla vi pratade med ville omedelbart veta hur många poäng det är upp till gymnasiet med de allra högsta snittbetygen i landet. Underförstått: hur mycket de själva måste höja sig för att bli Sverigeetta även i den kategorin.

– Alla som är här är beredda att satsa hårt. Annars kommer man inte hit, säger Erica Stepien i ettan där 46 procent av eleverna på den tekniskt inriktade skolan är tjejer.

Arbetsmiljön, det projektinriktade arbetssättet, tillgången till egna arbetsplatser med egna datorer och kvalitén på lärarna är andra framgångsfaktorer som eleverna gärna framhåller.

– Det känns jättekul att få den här bekräftelsen. Det visar att sättet som vi arbetar på ger resultat, säger Marika Källman i trean.

På tio i topp-listan över gymnasieskolorna med de högsta betygen i landet finns fyra tekniskt inriktade friskolor som är hel- eller delägda av börsjättarna Volvo, ABB, SKF och Sandvik.

– Visst är den en förmån att ha ett stort företag bakom sig. Vi har det bra förspänt när det gäller exempelvis studiebesök, praktikplatser och föreläsare. Men framför allt är det arbetssättet, och inte ägandet, som förenar de här fyra skolorna, säger ekonomiläraren Anna Jonsson.

Rektorn Bernt Gustafsson är givetvis stolt över topplatserna i skolrankningen. Men några planer på att börja marknadsföra skolan hårdare ute i landet för att få ännu fler sökande utifrån har han inte.

– Skolans idé är att stödja teknikföretag regionalt. För oss är det ingen poäng att marknadsföra oss utanför närområdet.

* Är ni bäst för att ni har det bästa råmaterialet eller för ni är bäst på att undervisa?

– Både och. Vi har det bästa materialet. Men vi har också ett väldigt bra arbetssätt och en bra personalgrupp.

 

Mer läsning

Annons