Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göranssonska startarforskarskola för unga

Göranssonska skolan startar i sommar forskarskola för elever som går i åttan. Ett skäl är att nå ungdomarna i ett tidigt skede innan det är dags att välja gymnasium.

Annons

Sommarskolan hålls i samarbete med organisationen Unga forskare.

Under två veckor i augusti får elever i åttan en chans att utöka sina kunskaper.

Målet är att öka intresset för forskning och naturvetenskap.

Det var Unga forskare som kontaktade Sandvik för att höra sig för om intresset. Bernt Gustavsson, rektor på Göranssonska skolan, ser flera fördelar med forskarskolan, inte bara ett ökat intresse för ämnena.

– Det betyder en hel del att elever från årskurs åtta kommer hit och ser skolan, berättar han och nämner att man redan i dag har ett antal samarbeten med grundskolan, till exempel prova på-dagar.

Intresse finns för forskarskolan, redan nu är tolv ungdomar anmälda. Utöver det fortsätter Göranssonska skolan med sina teknikveckor speciellt inriktade mot tjejer i sommar.

I höst startas även ett traineeprogram för 20 elever som går sista året eller redan har gått ut.

Under ett år anställs de av Sandvik där 60 procent utgör praktik inom företaget och resterande 40 procent är studier på högskolan i Gävle eller bergsskolan i Filipstad.

Deltagarna betalas praktiklön och när året är slut får de bestämma om de vill gå vidare till fortsatta studier eller söka jobb.

Enligt Bernt Gustavsson är intresset för traineeprogrammet också stort.

Mer läsning

Annons