Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannarna vill riva rampen

/
  • HOTAD. Skaterampen  i Järbo har blivit en samlingspunkt för både skejtare och andra. Men nu hotas den av klagande grannar som tycker att den blivit ett ”tillhåll”.

Först var det graffitiplanket i Sandviken. Nu är det skaterampen i Järbo. Grannarna klagar över att de blir störda och kräver rivning.
Hans Nilsson på Kultur- och fritid är bekymrad över generationskonflikterna som tvingar bort ungdomar från deras fritidsintressen.
– Även unga människor måste få låta och synas. Vuxna kan inte bestämma att alla ska gilla fotboll, säger han.

Annons

Det har funnits en skateramp vid fotbollsplanen i Järbo i flera år. 10–15 ungdomar åker varje vecka skateboard, BMX och inlines här. Rampen har också blivit en träffpunkt för traktens unga, som kommer hit inte bara för att åka, utan även för att umgås och prata.

Men grannarna gillar inte rampen eftersom det låter och smäller när skejtarna hoppar i den. Framförallt upplever de att den blivit ett "tillhåll", med moppeburna ungdomarna som stör sent på kvällen och skräpar ner.

I slutet av april tog grannarna kontakt med kultur- och fritidskontoret, som är ansvariga för skaterampen, för att klaga. När det tillfälliga bygglov som rampen har nu ska förlängas, har flera av dem också meddelat att de inte tänker skriva på något godkännande.

– Visst är det säkert lite livat kring rampen, men så blir det ju när folk träffas, säger Hans Nilsson, chef för kommunens föreningsenhet, som tycker att det vore mycket tråkigt om rampen måste rivas.

Han efterlyser i stället fler engagerade vuxna som håller koll på vad deras barn och ungdomar gör och hjälper till på platsen.

– Öppna verksamheter bygger mycket på eldsjälar.

Hans Nilsson tycker att det är nedslående att stora delar av vuxenvärlden verkar så oförstående inför de nyare formerna av aktiviteter som ungdomar utövar.

– Många är konservativa och tycker att fotboll och bandy är "bättre" än till exempel skateboard. Men som jag ser det är det vårt ansvar att stimulera ungdomarnas intressen oavsett vad de väljer, säger Hans Nilsson.

Generationskonflikten, där vuxna går på krigsjakt för att får tyst och lugnt omkring sig, märks inte bara när det gäller skateramper, menar han.

– Samma sak hände med graffitiplanket i Sandviken som grannarna till slut fick bort. Ingen vill ha ungdomarna inpå husknuten. Men vi kan ju inte förpassa dem ut i skogen. Unga måste också få ta plats.

Hans Nilsson vill att rampen i Järbo ska få vara kvar, särskilt eftersom det inte finns så många andra samlingsplatser för unga här.

– Det måste finnas alternativ till de vanliga idrottsplatserna även i närområdena.

Sporter som skateboard och dirtbike för 2000-talets spontanidrotter, menar han.

– Ungdomarna börjar hemma på tomten eller ute på gatan och så växer intresset fram.

Men uteblivet stöd från vuxenvärlden kan göra att intresset dör.

– Om inte vi hjälper till tröttnar de till slut. Och inte börjar de spela fotboll i stället, det blir snarare så att de inte gör någonting, säger Hans Nilsson.

Mer läsning

Annons