Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Grannfejden” i Järbo är över

/
  • SKÅL. Grannarna Johan och Lisa Gränsgärd skålar med sina forna ”motståndare” i Grannfejden, Leif Sjöström och Marianne Åsberg i mitten.

En upprustad ramp och ett ljudisolerat vardagsrum – det blev resultatet när tv-programmet ”Grannfejden” tog sig an skaterampen i Järbo. Men någon större fejd har det aldrig varit, tycker grannen Lisa Gränsgärd.

– Det är kanske lite ”Grannfejden light”, säger hon.

Annons

På ett bord intill skaterampen i Järbo står plastglas med bubbel, John Lindberg Trio spelar musik och inspelningsassistenten instruerar Järboborna i hur de ska hålla i det gulblå bandet inför invigningen. I dag avslutas inspelningarna av ”Grannfejden” och rampen, som ligger bakom fejden, ska invigas.

– Alla ungdomarna har hjälpt till att rusta den, vi har renoverat och byggt till, berättar programmets medlare Jonas Gåde.

Omstridd ramp

Tidigare i år var rampen omstridd. Grannarna tyckte att den blivit ett ”tillhåll” och att det var stökigt på platsen, och när bygg- och miljönämnden i maj skulle förlänga det tillfälliga bygglovet protesterade man. Men bygglovet blev förlängt och grannarna själva, Lisa och Johan Gränsgärd, tycker inte att det varit särskilt heta känslor inblandade.

– Från början var vi tveksamma till om vi skulle tacka ja till att vara med i programmet, det kändes för stort. Men det finns väl olika kategorier kanske. Det här är lite mer ”Grannfejden light”, det blir nog ett feelgood-program, säger Lisa Gränsgärd.

Leif Sjöström, som tillsammans med Marianne Åsberg representerat ungdomarnas sida, håller med:

– Jag frågade om de skulle sända det på barntid, det här är ju ingen fejd.

Unikt med ungdomar

Anledningen till att produktionsbolaget Strix ville göra ett inslag om konflikten i Järbo var att det handlade om ungdomar.

– Det är inte så ofta det har med ungdomar att göra. Vanligtvis är det äldre gentlemän som fastnat i gamla föreställningar. Och vi har aldrig haft något i skatemiljö tidigare, säger programledaren Robert Aschberg.

Upprustad ramp

Resultatet: en upprustad skateboardramp. Produktionsbolaget har stått för materialkostnaden och ungdomarna har, tillsammans med Sandvikens kommun, renoverat rampen. Samtidigt har bolaget också bekostat en ljudisolering av grannarnas vardagsrum för att de inte ska störas av buller från rampen. Och så har de fått gå en skatekurs.

– Det var... intressant, säger Johan Gränsgärd och skrattar.

Programmet kommer att sändas om två veckor, 23 november.

Mer läsning

Annons