Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gysingeborna flyr myggplågan

/
  • FARLIGT. Så fort en kroppsdel vistas ute sätter sig myggen direkt. ”Det är helt groteskt och direkt framkallande av fara”, säger Mats Georgsson.

Det var ödsligt i Gysinge på måndagen. På Mattön som kanske är hårdast drabbat av mygginvasionen har många rest bort till släkt och vänner för att slippa plågan.

Annons

Inger och Erik Rot är bland de sista kvar.

När Arbetarbladets fotograf parkerar bilen ute på Mattön dröjer det inte länge förrän svarta svärmar med mygg kommer emot oss.

Trots jacka med luva tät åtdragen kring öronen blir myggbetten många när vi går runt och försöker få tag i någon av de boende som är hemma.

Det räcker med en promenad på fem minuter för att det ska kännas som en befrielse att till slut bli insläppt hos familjen Rot.

– Kom in och stäng snabbt efter er, uppmanar Inger.

Det känns som om hon och hennes man Erik är bland de sista som finns kvar i området.

– Alla som inte varit här tänker att lite mygg, vad gör det? Men det är inte lite mygg, det är fruktansvärt mycket mygg, säger Inger.

De åkte själva till Stockholm förra torsdagen när myggen kom. Först nu är de tillbaka igen, men bara tillfälligt.

– Jag följer noga prognoserna på mygga.se och nu planerar vi när vi ska åka iväg nästa gång, det blir nog redan på onsdag, säger Inger Rot och fortsätter:

– Förr var Gysinge känt för att det var så fint, nu är det myggen som folk känner till. Vi får inget besök, inte ens barnbarnen kommer.

Hon har hört att grannar som har barn och barnbarn tvingas åka till akuten eftersom de fått så mycket myggbett.

– Man vill kunna vara ute på tomten, kunna grilla. Det går inte. De finns de som försöker flytta och vi har också funderat på att sälja, men vem vill köpa hus här? undrar Inger.

Redan förra året var Erik Rot i kontakt med länsstyrelsen. Han hade flera konkreta förslag för att få ett slut på myggplågan.

– Ett alternativ är att Staten köper upp alla fastigheter, människor kan inte vistas här, säger han.

Mats Georgsson och hans familj har sommarstuga i Gysinge, de hör till dem som gett sig av.

– Det är helt groteskt och direkt framkallande av fara att vistas där. Samhället utsätter människor för lidande – ett direkt svek, säger Mats.

Väl hemma i Stockholm försöker han nu få tag i ansvariga myndigheter.

Han är både förtvivlad och arg på att Naturvårdsverkets och Kemikalieinspektionens nej till bekämpning i känsliga områden.

– De här två aktörerna saboterar möjligheten att få en dräglig tillvaro i Gysinge och Österfärnebo i år igen. De har gått rakt emot överdomstolens principbeslut, nu vill jag ha en förklaring till hur de kan göra så. Jag anser att de gjort ett grovt fel, säger Mats Georgsson.

Mer läsning

Annons