Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gysingeprofilen utköpt för 1 miljon

/
  • UTKÖPT. Inge Lindgren får 1 miljon kronor av Sandvikens kommun för att lämna Gysinge Wärdshus vid årsskiftet. En del av den summan utgör ett skadestånd för det eftersatta underhållet och är alltså ett erkännande från kommunens sida för att man inte skött sina åtaganden.

Sandvikens kommun köper ut Gysingekrögaren Inge Lindgren för
1
miljon

kronor.


Lindgren får ersättning för att hyresavtalet rivs i förtid och för att fastigheten varit dåligt underhållen.

Annons

Som Arbetarbladet berättat blir årets julbord det sista som kockprofilen dukar fram efter att ha drivit Gysinge Wärdshus i 34 år.

Nu är uppgörelsen mellan fastighetsägaren Sandvikens kommun och hyresgästen Inge Lindgren klar.

Sandvikens kommun betalar sammanlagt 1 miljon kronor för att bryta hyresavtalet i förtid och för att kompensera det på senare år eftersatta fastighetsunderhållet. Kommunen ska dessutom stå för hotell- och konferensdelens elkostnader under årets sista kvartal.

– Ja, så kan man väl se det eftersom vi förlikningsmässigt gått med på att betala en ersättning, säger kommunjuristen Ulf Back.

Inge Lindgren har med uppbackning av sin branschorganisation länge agerat för att få kommunen att investera och höja underhållstempot. Periodvis har han valt att deponera hyran hos länsstyrelsen som en markering av att han anser att kommunen inte skött sina åtaganden.

Den uppgörelse som nu träffats innebär att parterna skiljs åt utan att ha några ytterligare ekonomiska anspråk på varandra.

– Det känns skönt att en sådan legend som Inge Lindgren inte behöver avsluta sin tid i Gysinge med en rättsprocess, säger kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson, c.

Orsaken till att kommunen ville avbryta hyresavtalet, som sträckte sig till 2012, i förtid säger sig Carl-Ewert Ohlsson inte känna till.

– Men det finns väl en samsyn om att Inge Lindgren inte orkar fortsätta i den ålder han kommit upp i. För en köpare av Gysinge Bruk är det ju dessutom optimalt att slippa vara låst av gamla avtal.

Kommunen ska nu snabbt försöka reda ut förutsättningarna för en försäljning av hela Gysinge Bruk inklusive värdshuset till tilltänkte köparen Ulf Berghäll innan en ny värdshuskrögare rekryteras.

– Vi ska en gång för alla sätta oss ned med Berghäll och reda ut vad som gäller och om han är intresserad av att köpa. Väljer han att förvärva Gysinge Bruk är det hans sak att avgöra vem som ska driva värdshuset.

– Blir det inte så står vi inför en situation som vi då får ta ställning till, säger tillförordnade tekniske chefen Svante W Nordh.

På grund av ett telefel i Gysinge kunde Arbetarbladet i går inte nå Inge Lindgren för att få hans kommentar till uppgörelsen.

Mer läsning

Annons