Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade "semestersjuka" enligt läkaren – cancerpatient avled

En läkare på en vårdcentral i Sandviken kritiseras av IVO efter att hen fördröjt en mans cancerdiagnos. Läkaren trodde att mannen bara drabbats av en tarmbakterie. Senare avled mannen.

Annons

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar kritik mot en läkare på en vårdcentral i Sandviken. Detta efter att en patient fick en fördröjd cancerdiagnos.

Mannen led av buksmärtor, kraftig viktnedgång, diarréer och matthet. Men läkaren på vårdcentralen han sökt sig till ordinerade ny provtagning på plats och fördröjde därmed mannens chanser till diagnos och lindrande behandling. Läkaren misstänkte nämligen att en tarminfektion kunde ligga bakom mannens problem. Personen som gjorde anmälan, en anhörig till mannen, menar att läkaren haft inställningen att mannen led av "semestersjuka".

Till slut skickades mannen akut till sjukhus av en annan läkare på vårdcentralen. Den läkaren menade att mannens ärende "gått överstyr". På sjukhuset konstaterades det att mannen led av cancer i bukspottskörteln. Det är en cancerform som är svår att upptäcka i tid och därmed en diagnos som ofta ställs för sent. Men IVO tycker ändå att behandlingen av mannen varit för passiv.

Den anmälda läkaren och vårdgivaren har haft möjlighet att lämna sina synpunkter på IVO:s beslut men valt att inte göra det.

Mer läsning

Annons