Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan blev hjälte när bussföraren svimmade

/
  • fick stopp på bussen. När en bussförare i går eftermiddag svimmade bakom ratten ingrep Storviksbon Håkan Lind. Han lyckades bromsa bussen och avstyra en olycka. Enligt Swebus ska föraren ha blivit plötsligt sjuk. Han fördes i ambulans till sjukhus för att undersökas.

En bussförare blev plötsligt sjuk och tuppade av bakom ratten mitt under färden mellan Gävle och Hofors i går eftermiddag.

Men tack vare ett rådigt ingripande av Storviksbon Håkan Lind kunde en olycka undvikas.

Annons

Håkan Lind satt på 41:an hem till Storvik vid 13-tiden i går när han tyckte att bussen gjorde en märklig inbromsning några hundra meter innan hållplatsen vid Kvarnbacken.

När han slängde en blick mot busschauffören såg han hur denne låg avsvimmad över ratten. Och bussen fortsatte rulla – utan någon som styrde.

Håkan Lind skyndade sig fram och fick upp dörren till förarplatsen. Snabbt drog han ur nycklarna för att stänga av motorn. Men bussen stannade inte.

– I stället började den att rulla bakåt, berättar han.

Då ställde han sig på bromsen och äntligen blev det stopp på bussen.

Därefter tog han pulsen på föraren och kontrollerade hans andning.

Skakig

Både Håkan Lind och en av de andra passagerarna ringde 112 och en stund senare kom en ambulans och hämtade föraren som då hade vaknat till.

– Det var väldigt otäckt att se hur han hängde över stolen. Nu efteråt känner jag mig lite småskakig när jag tänker på vad som kunde ha skett, säger Håkan Lind.

De cirka 30 passagerare som fanns på bussen fick åka vidare med den 41:a som kom efter. En annan bussförare körde ”olycksbussen” tillbaka till Gävle.

På Swebus, som kör bussarna åt X-trafik, är man mycket lättade över att ingen skadades i samband med händelsen.

– Vi är glada över att det inte blev värre än det blev och att en olycka kunde undvikas, säger Anna Klebe, på bussbolagets pressjour i Stockholm.

Margareta Dahl, chef på Swebus i Gävle, var under sena gårdagseftermiddagen i kontakt med bussföraren på sjukhuset, efter att han där genomgått undersökning.

– Han väntade på provsvar, men mådde efter omständigheterna ganska bra, berättar hon.

Mer läsning

Annons