Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hammarstrand har förutfattade meningar om kurder"

/
 • Kritisk. Battal Batti känner sig påhoppad och menar att anledningen till att han blev häktad är för att han är invandrare och att åklagare Mikael Hammarstrand ville ha en förutfattad bild av kurder bekräftad.
 • Släkten samlades. Sandvikenpolitikern Battal Battis frisläppande fick släkt           och vänner att söka sig till huset i Sandviken. Där var förstås det stora samtalsämnet att släkten anklagats för att utöva hedersrelaterat våld. ”Bilden är så fel. Det går emot allt vad jag står för. Men jag är invandrare och det är så jag blir betraktad. Det gör ont”, säger Battal Batti.
 • Systern lättad. Battal Battis ena syster kom och kramade om efter frisläppandet.

Battal Battis hem fylldes av släkt och vänner efter frisläppandet i går. Till och med systersonen, som pekat ut sin morbror, var också där. Men den kände politikern anklagar honom inte.

Annons

Däremot anser han att åklagaren Mikael Hammarstrand begått många fel och att han har förutfattade meningar om kurder.
– Jag är invandrare. Det är enda förklaringen till att det blev så här och det gör ont, säger Battal Batti.

När polisen kom och ringde på dörren vid 16-tiden förra torsdagen satt Battal Batti mer eller mindre och väntade på dem. Han hade varit med i början av rättegången i Gävle tingsrätt mot de tre släktingarna, 26, 39 och 43 år gamla, misstänkta för mordförsök och senare hade han fått rapporter om att den 26-årige systersonen pekat ut honom som den som beställt mordförsöket.

Sju dygn senare släpptes han. Alla brottsmisstankar är nu avskrivna.
– Det hemska är inte att sitta i en cell. Det hemska är att bli anklagad för något jag absolut inte gjort och något jag i hela mitt liv arbetat emot. Jag är ingen klanledare som bestämmer över liv och död.
Battal Batti anser att åklagare Mikael Hammarstrand är okunnig och har en förutfattad mening om kurder och att åklagaren den här gången gjorde allt för att hans teorier om klaner som utövar hedersrelaterat våld skulle hålla.
– För det måste han komma åt mig, menar Batti.


Det är flera saker i de här båda brottsutredningarna som Battal Batti reagerat mot. Som nämndeman i Gävle tingsrätt är han väl införstådd med den svenska rättsprocessen och har både reagerat på och anmält vad åklagaren gjort.
Det faktum att hans egen systerson pekat ut honom som beställare av brottet har Batti en helt annan förklaring till.

Han menar att Hammarstrand kohandlade med systersonen i en paus under rättegången för att få honom att säga det han sedan sade. Enligt svensk lagstiftning får en åklagare inte göra något sådant. Vittne till det samtalet ska Battis ena dotter ha varit och Hammarstrand ska ha sagt ungefär så här:
”Jag vet att du går igenom ett helvete, det är inte dig jag är ute efter utan Battal Batti. Vi är hundra procent säkra på att han ligger bakom men vi har inga bevis. Om du hjälper till kan vi ändra brottsrubriceringen från mordförsök till grov misshandel.”


– Han är klar med sina studier och skulle på en anställningsintervju för ett jobb. Då får han ett förslag som kan lindra straffet. Vad skulle han göra?


– Jag förstår honom. Jag anklagar honom inte nu när jag vet orsaken. Inget, absolut inget kommer att hända honom. Han är fortfarande en del av familjen. Titta, han sitter här ute med de andra, säger Battal Batti och pekar ut på altanen där en mängd människor samlats.


Under torsdagen tog han inte upp några detaljer med 26-åringen, som mår mycket dåligt. Därför vet vi inte vad systersonen själv säger.
Men utpekandet av honom som hjärnan bakom knivbråket kom redan tidigare, menar Batti. Under rättegången på torsdagsförmiddagen ska Hammarstrand ha sagt att Battal Batti är den som håller i trådarna.
– Pang! Jag blev helt skärrad och gick direkt till polisen och anmälde honom för förtal. Han får inte stå där i rättssalen och anklaga mig för något utan att ha några bevis.
Riksenheten för polismål lade dock ner anmälan ganska snabbt med motiveringen att de inte driver den sortens mål.


– Jag vet inte vad jag ska göra än. Skadestånd kan komma i fråga.
Hur påverkar det här din framtid som lokalpolitiker och nämndeman?
– Absolut ingenting.


– Det är löjligt. Vi lever i en demokrati där jag till och med är ledare i en cirkel om hedersrelaterat våld och kollektivt tänkande. Människor kommer till mig för att jag är väl etablerad i det svenska samhället, jag brukar tolka, jag kan bokföring och jag hjälper faktiskt alla som behöver min hjälp. Det är inte samma sak som att bestämma över människor.

Mer läsning

Annons