Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammarstrand hoppar av Batti-utredningen

/

Mikael Hammarstrand hoppar i dag av som förundersökningsledare för Battal Batti-utredningen. Anledningen är de uppmärksammade protesterna och påståendena om att han personligen är ute efter den kända politikern.

Annons

– Jag vill att allmänheten ska vara trygga i förvissningen om att allt går rätt till. Det är inte bra om folk tror att det pågår någon fuffens bakom kulisserna. Därför kliver jag åt sidan, säger Mikael Hammarstrand, vice chefsåklagare.

Åklagaren Christer Sammens kommer därför att ta över utredningen i dag. I söndagens Arbetarbladet berättade flera representanter för Battal Battis närmaste släkt att de känner sig förföljda av Hammarstrand. Men vice chefsåklagaren anser inte att hans avhopp är en eftergift på grund av detta.

– Det är massor av personer som hör av sig med liknande teorier och som säger att de ska JO-anmäla mig. Men det här har fått stor medial uppmärksamhet och jag vill inte äventyra allmänhetens förtroende för rättsväsendet.

I gårdagens Arbetarbladet beskrev Mikael Hammarstrand Battal Battis familj som patriarkal med hedersrelaterade sedvänjor från Kurdistan. Den uppfattningen har han inte ändrat.

– Det finns signaler som tyder på att familjen är starkt hierarkiskt uppbyggd och där Battal Batti är hövdingen. Fem släktingar ger oberoende av varandra samstämmiga uppgifter som bekräftar detta.

Mikael Hammarstrand tillägger att Battis familj kommer från en kultur med andra värderingar än vad vi svenskar är vana med. Där finns ofta en klanhövding eller byäldste som bestämmer och enligt Hammarstrand är Battal Batti familjens motsvarighet i Sverige.

– Det ingår i min utbildning. Alla åklagare ska kunna det här.

– Det här har väl ingenting med rasism att göra. Den som påstår det förstår verkligen inte vad jag pratar om. Det gäller att inte blunda för verkligheten och veta varför till exempel Fadime blev mördad.

– Dessutom finns samma patriarkala stukturer i Sverige.

Mer läsning

Annons