Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blir ny ordförande i Sandvik

/
  • Johan Molin, vd i Assa Abloy, föreslås bli ny styrelseordförande i Sandvik.

Johan Molin, 56, vd i Assa Abloy, blir ny styrelseordförande i Sandvik efter Anders Nyrén.
– Han verkar vara industrialist. Det är positivt. Att han kommer utifrån är också positivt, säger Tomas Kärnström, arbetstagarrepresentant i Sandviks styrelse.

Annons

Sandviks valberedning har fått jobba hårt under de senaste dagarna för att vaska fram en ny kandidat sedan Anders Nyrén tvingats bort.

Det har spekulerats om olika namn, bland andra tysken Jürgen M Geissinger som sitter i Sandviks styrelse.

På torsdagsmorgonen hade man bestämt sig. Valberedningens ordförande Anders Nyberg lyfter fram Johan Molins "gedigna industriella erfarenhet".

Sandviks vd Olof Faxander gav en skriftlig kommentar, via kommunikationschefen Pär Altan:

"Johan Molin har lång och bra erfarenhet från industri, både svensk och internationell, som jag tror blir en värdefull tillgång för bolagets fortsatta utveckling".

Valet sker på Sandviks årsstämma i Göransson Arena i Sandviken 7 maj.

Johan Molin tog examen på Handelshögskolan i Stockholm.

Mellan 1983 och 2001 jobbade han i verkstadskoncernen Atlas Copco, en av Sandviks hårdaste konkurrenter på gruvmarknaden och ett bolag som analytikerna brukar ha som jämförelse och måttstock när Sandvik värderas på börsen.

Därefter var han vd i Nilfisk, ett globalt företag som säljer städutrustning, i några år innan han 2005 tog över som vd i lås- och säkerhetskoncernen Assa Abloy.

Assa Abloy bildades 1994 och har sedan dess utvecklats från ett regionalt bolag till en internationell koncern med cirka 44 000 anställda i 70 länder och en omsättning på cirka 57 miljarder kronor.

Företaget är en av de största aktörerna när det gäller lås och dörrar, som passerkontroll och andra säkerhetslösningar.

Johan Molin har fått en hel del beröm för sina insatser. I höstas gjorde tidningen Affärsvärlden en analys med rubriken "Rätt ledare guld värd".

Artikeln handlade om vad partiledarna betydde för valutgången men också om ledarskapets bertydelse för hur olika företag utvecklas.

Assa Abloy lyftes fram som positivt exempel:

"Trots utmanande marknadsförhållanden är det uppenbart att Johan Molin hittat en vinnande strategi för Assa Abloy", skrev affärstidningen.

Under Molins ledning hade låsföretagets aktie på börsen stigit med över 120 procent, under en period då Stockholmsbörsen steg med 30 procent.

I artikeln pekas Sandvik ut som exempel på motsatsen. Det har gått trögt för Sandvik på börsen sedan styrelsen under Anders Nyréns ledning bytte ut Lars Pettersson mot Olof Faxander.

Rune Hjälm är arbetstagarrepresentant i Assa Abloys styrelse. Han säger så här om Johan Molin:

– Han är en effektiv och fokuserad företagsledare. Det som präglat Assa Abloy under hans ledning är en tydlig strategi som han fått medarbetarna att jobba efter. Företaget har växt.

Rune Hjälm är inte förvånad över att övriga näringslivet frågar efter Molins kunskaper.

– Men att det blev just Sandvik var lite överraskande, säger han.

Under de senaste åren har Assa Abloys omsättning ökat – i fjol med 17 procent – samtidigt som vinsten också ökat – i fjol med 36 procent.

Tomas Kärnström, metallarbetare i Sandviken och ledamot i Sandvikstyrelsen, tycker att det är positivt med en industrialist och att Molin kommer utifrån.

– Då blir det ingen prestige. Alla är lika nya gentemot nye ordföranden, säger han.

Mer läsning

Annons