Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han håller med om kritiken

/
  • SKAPAR ARENOR. ”Vi skapar arenor och mötesplatser. Men det är inte så att vi sitter här och skapar jobb”, säger  Sven-Åke Thoresen (S), ordförande i Region Gävleborg.

Gävleborgs ledande regionpolitiker är självkritisk och håller delvis med om kritiken från företagarhåll.

– Jag vill att vi sysslar mer fokuserat med färre saker, säger Sven-Åke Thoresen (S), ordförande i Region Gävleborg sedan början av det här året.

Annons

Han menar ändå att regionförbundets insatser haft betydelse.

– Jag tycker att vi har bidragit till utvecklingen. Vi skapar arenor och mötesplatser. Men det är inte så att vi sitter här och skapar jobb. Vi ser till att få igång en process, säger han.

Region Gävleborg bildades för snart fem år sedan som ett samverkansorgan mellan kommunerna och landstinget.

Efter valet i fjol utsågs ett regionfullmäktige med närmare 100 personer – politiker från landstinget och länets tio kommuner.

– Det innebär ett bredare engagemang från kommunernas sida, säger Sven-Åke Thoresen och konstaterar att regionförbudet tagit hand om viktiga utvecklingsfrågor som tidigare sköttes av länsstyrelsen.

Det handlar om bland annat infrastruktur och hanteringen av EU:s strukturfonder.

En viktig del är att dela ut pengar till regionala utvecklingsprojekt. Om man räknar in EU-projekten så har cirka 1 miljard kronor lagts ut via Region Gävleborg sedan starten 2007.

Han nämner Wij trädgårdar och det fiberoptiska klustret i Hudiksvall som exempel på insatser där pengarna haft betydelse.

– Sen kan jag också tycka att vi måste prioritera hårdare och bli mer stringenta, säger han.

Det nuvarande regionala utvecklingsprogrammet (RUP) består av 18 olika områden som vart och ett består av fem–sex delområden.

– Vi måste satsa på färre områden som ger hävstänger för regional utveckling.

Sven-Åke Thoresen medger att det saknas mätinstrument, indikatorer som visar om man nått målen eller inte.

– Det måste förbättras, säger han och hoppas få fram ”ordentliga uppföljningar och utvärderingar av olika projekt för att klargöra deras betydelse för den regionala utvecklingen”.

Mer läsning

Annons