Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han öppnar en dörr för alla arbetslösa Sandvikenbor

/

Alla Sandvikenbor som är på väg ut i arbetslöshet får ett ställe att gå till oavsett om de vill prata nyföretagande, utbildning eller försörjningsproblem.
Ett center öppnas inom kort i Folkets Hus där alla berörda myndigheter ska vara representerade.
– Det ska vara en dörr in, säger Johnny Sandgren, utsedd till operativ ledare.

Annons

Sandviken är redan på väg mot de högsta arbetslöshetssiffrorna sedan början av 80-talet. När Sandvik verkställer sina massvarsel inom ett par månader kommer över 2 000 personer att vara utan jobb.

Till Arbetsförmedlingen nyansmäls i dag åtta-tio nya jobb i veckan medan uppemot 100 personer varslas om uppsägning.

Myndigheterna mobiliserar nu tillsammans för att möta de människor som drabbas av arbetslösheten. Ett LOK-center (center för omställnings- och konjunkturinsatser) öppnas i Folkets Hus i mitten av mars. Där ska bland annat Arbetsförmedlingen, Trygghetsrådet, vuxenutbildningen, socialtjänsten, privata arbetsförmedlingsföretaget KFG, arbetsmarknadscentrum och näringslivskontorets rådgivning för nyföretagare ha fast bemanning.

Spindelen i nätet blir politikern och läraren Johnny Sandgren, utsedd till operativ chef.

– Min roll blir att samordna resurserna och se till att de utnyttjas på bästa tänkbara sätt, säger han.

Avsikten med centret är att den som blir utan jobb inte ska behöva springa runt mellan olika samhällsinstanser för att söka stöd och råd. Det ska finna ett ställe att gå till oavsett om man vill leta nya jobb, få rådgivning om studier, har funderingar på att starta eget eller behöver hjälp med att lösa akuta ekonomiska problem.

Centret ska samtidigt fungera som en mötesplats för arbetslösa och ett ställe dit exempelvis högskolor eller företag kan komma för att informera om sin verksamhet.

– Den kurativa delen är viktig. Den som blir arbetslös ska inte behöva känna att han eller hon plötsligt bara är ensam och bortglömd, säger Johnny Sandgren.

Gemensam träning på gym är ett exempel på planerade aktiviteter som ska få före detta arbetskamrater att fortsätta träffas.

Johnny Sandgren handplockades till tjänsten som operativ chef för LOK-centret. Enligt tillväxtchefen Leif Jansson är det Sandgrens bakgrund som arbetsledare inom skolan som tillsammans med hans kunskaper och kontakter från de offentliga uppdragen gör honom extra lämpad att leda omställningsarbetet.

Mer läsning

Annons