Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han uppfann Timells fiffiga favoritverktyg

/
  • DRAGHJÄLP. Martin Timell visade upp Kalle Wallins tumstocksanhåll i tv-programmet ”Äntligen hemma” – och nu finns prylen i flera butikerss sortiment. ”Det var fantastiskt att han visade upp den”, säger Kalle.
  • ENKEL. En enkel konstruktion i plast ser till att inga snickare behöver få skrubbsår på händerna när de markerar linjer eller skär gipsskivor. Dessutom blir linjen exakt rak.

Det började som ett önskemål från en av hans elever. Ett år senare har Kalle Wallins tumstocksanhåll visats upp

i tv av Martin Timell – och finns att köpa i hela landet.


– Det var verkligen fantastiskt att han visade den

i tv, det gjorde mycket, säger Kalle.

Annons

Det var i sista avsnittet av ”Äntligen hemma” i TV4 i våras, som programledaren Martin Timell visade upp fem favoritverktyg som han inte kunde klara sig utan. Ett av verktygen var Kalle Wallins tumstocksanhåll – uppfunnet i Sandviken och tillverkat i Ockelbo och en renodlad Gästrikeprodukt.

– Att han nämnde det som ett av sina fem favoritverktyg, det var fantastiskt kul, säger Kalle Wallin.

Det hade sin upprinnelse när Timell var i Gävle för att inviga nya K-rauta. Kalle gick dit, gav honom ett tumstocksanhåll och förklarade vad det var för något.

– Han frågade direkt om det var något stort bolag bakom det. Jag svarade nej. ”Bra, då kostar det inget”, svarade han. Och några månader senare visade han upp den i tv.

Ingen dålig gratisreklam för tumstocksanhållet, som sedan dess har fått ett rejält uppsving. Nu finns verktyget i flera butiker i området, har kommit med i butikskedjan Julas sortiment och är möjligen på väg att hamna också i andra butikskedjor den närmaste tiden.

Allt började med att en elev på Bessemers särskolas byggprogram, där Kalle undervisar, hade varit ute på praktik och kom tillbaka med skrubbsår på fingrarna.

– Han hade fått skära en massa spånskivor och tyckte att jag skulle uppfinna något som skyddade händerna. Jag började klura på det och på den vägen är det.

Kalle Wallin är nämligen något av skolans egen uppfinnare. När någon behöver ett särskilt stativ eller en hängare till något, är det till honom man vänder sig. Och för sex år sedan fick han mycket uppmärksamhet för de blå bankomatskydden som han uppfann och som så småningom monterats upp på allt fler platser.

Ett år efter att ”beställningen” kom är hans tumstocksanhåll färdigt och har alltså redan hamnat i butiker och i fickan på hela Sveriges snickare Martin Timell. Förhoppningen är förstås att hans uppfinning ska finnas i alla stora butikskedjor i framtiden, men Kalle är ändå nöjd med första året.

– Det har gått över förväntan, verkligen. Det kostade mig rätt mycket för att få dem klara men nu känns allt värt det.

Mer läsning

Annons