Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handen vreds som en korkskruv runt röret

Handen fastnar och följer med runt röret. Inom loppet av någon hundradels sekund hinner han sträcka ut högra handen och trycka på nödstoppet. Maskinen stannar.

Annons

– Det hade kunnat sluta väldigt illa. Handen vreds som en korkskruv, nästan ett och ett halvt varv, säger Palle Andersson om olyckan som inträffade vid 14.30-tiden i tisdags.

Han är erfaren med 37 år på Sandvik i Sandviken, varav flera år på Rörverk 63.

Att stå vid maskinen och rikta rör ingår i rutinerna och något att han gör flera gånger om dagen.

Den här gången fastnade handsken och drogs med röret in i maskinen. Handsken nöp fast runt handleden som ett spännband, berättar Palle Andersson.

När han fått stopp på maskinen kom en arbetskamrat fram. Arbetskamraten kallade på ambulans och hjälpte Andersson att komma loss.

– Han fick fram en rondellslip och kapade av röret på båda sidor så att handen kom loss. Det gjorde fruktansvärt ont i handen, berättar han.

Ambulansen förde Palle Andersson till sjukhuset i Gävle där man kunde konstatera att inga ben brutits. Det återstår att se i vilken mån muskler och ligament har skadats.

– Jag har känsel i fingrarna och kan röra dem, säger han.

Han tackar försynen, sin rutin och sitt lugna sinnelag för att det gick så pass bra.

Han hann tänka att handen skulle slitas av.

– Olyckor händer och alla risker är svåra att bygga bort. Men visst går det att göra mera, säger Palle Andersson som hoppas att han snart kan komma tillbaka till jobbet igen.

Mer läsning

Annons