Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikapp­rörelsen inte emot jättenämnd

Ledning och personal inom handikappomsorgen vill inte ha någon sammanslagning med äldreomsorgen.

Men inom handikapp­rörelsen har man ingenting emot att få en enda stor omsorgsnämnd.

– För oss är ledarskapet det viktiga, inte organisationen, säger HSO-ordföranden Elisabet Lindelöf.

Annons

När Sandviken fick en specialiserad politisk nämnd med förvaltning för handikappfrågorna var Elisabet Lindelöf en av de pådrivande. I sin dåvarande roll som socialdemokratisk politiker blev hon också själv ordförande.

– Vi ville ha en nämnd och en chef som kunde handikappfrågorna, säger hon.

Bättre på att spara

I dag har Elisabet Lindelöf bytt sida och är i stället ordförande för HSO, paraplyorganisation för tolv handikappföreningar med cirka 1 500 medlemmar. Och i den egenskapen ser hon inte längre några fördelar med att behålla den lilla specialiserade organisationen.

– Vi har i dag en handikappomsorgsnämnd som är bättre på att spara pengar än på att jobba med kvalitetsfrågor. Organisationen är inte viktig, har det visat sig. Det är ledarskapet som betyder något.

– Fördelen med en stor samlad organisation för socialtjänsten är att vi får en chef för socialtjänsten som ser var pengarna behövs bäst för stunden i stället för flera socialchefer som håller hårt i sina egna plånböcker. Dessutom minskar risken för att enskilda personer faller mellan stolarna.

Både chefer och personal inom handikappomsorgen är, som Arbetarbladet, tidigare berättat dock rädda för att den lilla handikapporganisationen ska bli slukad av den stora äldreomsorgen.

Ledningen mer positiva

Även inom den politiska ledningen vill man behålla den nuvarande uppdelningen.

– Vi förlorar medborgarfokus på att slå ihop nämnderna och förvaltningarna till en stor koloss, säger Patrik Häljeryd (S), handikappomsorgsnämndens ordförande.

Av utredningen som presenterades i onsdags framgår att ledningen för äldreomsorgen är mer positiv till en sammanslagning.

Mer läsning

Annons